• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Flera våldsamma bränder i Sverige har kunnat kopplas till valet av isoleringsmaterial. Centralsjukhuset i Karlstad brann 2013 och Älvkvarnsskolan i Sundbyberg brann 2015 när isolering började brinna. Foto: TT

Användningen av cellplast har eskalerat i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Cellplast, det brännbara isoleringsmaterialet som tros vara anledningen till att branden i London spreds så snabbt, har orsakat våldsamma bränder även i Sverige. Cellplast är säkert om det används på rätt sätt, men ingen tredje part kontrollerar att regler följs.

Isoleringsmaterialet som användes i Grenfell Tower i London kan vara anledningen till att branden spred sig så oerhört snabbt. På bara en timme hade eldslågorna slukat hela den 24 våningar höga byggnaden.

Höghuset hade byggts med vit cellplast – ett petroleumbaserat isoleringsmaterial som dessutom till stor del består av luft, vilket gör det extra brandfarligt. Börjar det brinna i ett hus med cellplast sprids elden mycket snabbt. Materialet förvandlas till en rinnande svart sörja och blir svårsläckt. 

LÄS MER: Han varnade för tekniken på 80-talet

Cellplast har blivit allt vanligare även i svenska byggnader och har använts som isoleringsmaterial i tiotusentals hus, i bland annat Hammarby sjöstad i Stockholm, Lindholmen i Göteborg, Norra Hamnen i Helsingborg och Västra Hamnen i Malmö. Flera våldsamma bränder har kunnat kopplas till valet av isoleringsmaterial.

Bland annat slukades en studentlänga av cellplast 2012, Centralsjukhuset i Karlstad evakuerades efter att en yttervägg med cellplast fattat eld 2013 och en kraftig brand spred sig på Älvkvarnsskolan i Sundbyberg 2015 när isolering började brinna.

– Användningen av cellplast har bara eskalerat de senaste tio åren. Fördelen med det är att det är ett väldigt billigt material som är lätt att bearbeta och har en bra isoleringsförmåga. Nackdelen är att det är väldigt brännbart, säger Lars Brodin på Brandskyddsföreningen.

Byggherrarna gör egna kontroller

Enligt reglerna är det tillåtet att använda brännbart material så länge det används på samma sätt som när materialet godkändes, och det går att bygga säkert även med cellplast om det bakas in i betong och tjockare lager av puts, men det finns ingen tredje part som kollar att byggherrarna gjort som de ska.

Kan det alltså hända att man slarvar och inte följer regelverket?

– Det är den känsliga delen. Man bör se över lagstiftningen så att det sker en bra tredjepartskontroll som granskar att man byggt på rätt sätt. Nu hänger det på att byggherren själv ska kontrollera att man gjort rätt.

LÄS MER: Drömhuset blev en mardröm

Patrik Johansson, sektionschef för avdelningen Safety på forskningsinstitutet Rise, håller med om att tredjepartskontrollen borde bli bättre, men menar att det inte finns anledning att oroa sig i Sverige – cellplastet används på rätt sätt.

– Cellplasten kan klara en fullt utvecklad brand om det används på rätt sätt. Här är kontrollen bra, byggmarknaden är seriös. Man kan känna sig relativt trygg i Sverige, säger han.

Hänt på flera håll i Europa

Felaktigt använd cellplast tros vara boven bakom många bränder runtom i Europa, bland annat i ett höghus i Frankfurt 2012. Den branden ledde till att Tyskland började samla in information om bränder som kunde länkas till isoleringsmaterialet. Listan är inte komplett men mellan 2001 och 2017 finns 100 sådana bränder dokumenterade.

Brandskyddsföreningen rekommenderar att man använder mineralull och stenull som isoleringsmaterial. Berlins brandmästare Wilfried Gräfling har efter Londonbranden sagt att han kommer att lobba för att Tyskland ska förbjuda allt brännbart material som isolering.

I Tyskland är den typen av isoleringsmatrial som användes i Grenfell Tower inte tillåtet i byggnader högre än 22 meter, det är så långt brandmännens stege når.

De fasadbränder som kunnat kopplas till cellplast i Sverige har dock inte fått sådana enorma konsekvenser som i London tidigare i veckan.

– Det behöver brista på flera ställen för att det ska bli så här dramatiskt. Det krävs en kedja av händelser, inte bara fusk eller slarv med en sak, säger Lars Brodin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.