Lönegapet mellan män och kvinnor fortsätter att minska.

Lönegapet mellan könen fortsätter att minska

Uppdaterad
Publicerad

Medlingsinstitutets rapport om löneskillnader mellan män och kvinnor visar att lönegapet minskar för trettonde året i rad.

2019 var skillnaden mellan könen 9,9 procent, enligt Medlingsinstitutets senaste rapport.

–Det är glädjande att se hur skillnaden minskar från år till år, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Kvinnors genomsnittliga lön 2019 var 33 500 kronor – 90,1 procent av männens genomsnittslön på  37 200 kronor.

Irene Wennemo på Medlingsinstitutet förklarar att flera faktorer ligger bakom utvecklingen.

– En grej är att kvinnor i större utsträckning har jobb som ger höga löner, och är i större utsträckning chefer, säger Irene Wennemo och fortsätter:

– En del kvinnodominerande yrken har också haft väldigt god löneutveckling de senaste åren. Framförallt lärare och sjuksköterskor men också socialsekreterare.

Samtidigt är arbetsmarknaden fortfarande relativt uppdelad vilket är en anledning till att det fortfarande finns en löneskillnad.

Alla orsaker är inte mätbara

Om man tar hänsyn till ålder, yrke, utbildning och andra uppmätta faktorer är den återstående, oförklarade, löneskillnaden 4,2 procent.

–Den oförklarade skillnaden är inte något mått på diskriminering eftersom alla potentiella orsaker inte är mätbara, säger Irene Wennemo.

Medlingsinstitutets analys visar att skillnaderna minskar både ur ett lång- och kortsiktigt perspektiv. Mellan 2005 och 2019 har skillnaden minskat med 6,4 procentenheter och mellan 2018 och 2019 minskade den med 0,8 procentenheter.

Den största minskningen av lönegapet mellan 2018 och 2019 skedde bland tjänstemän inom privat sektor och inom regionerna. I båda grupperna har den ovägda skillnaden minskat med 1,2 procentenheter.

Störst minskning i privat sektor

 – I privat sektor var löneskillnaderna störst förut. Där kan man se att skillnaden har blivit mindre. Arbetsgivare där har större frihet att sätta löner. Inom LO-området så har man mycket mer kollektivavtal som reglerar.

Med ovägd skillnad menas här att man betonar löneskillnaderna mellan grupperna män och kvinnor som en helhet istället för att ställa specifika yrkesgrupper mot varandra.

Clara Berglund, generalsekreterare på Sveriges kvinnolobby, tycker dock att Medlingsinstitutets rapport kan vara missvisande.

– Den här statistiken visar bara skillnaden i genomsnit. De stora löneskillnaderna finns mellan branscher, alltså att de yrken där fler kvinnor jobbar värderas lägre än de yrken där fler män jobbar.

Enligt rapporten så har lönerna höjts rejält inom många kvinnodominerade yrken?

– Ja, men man har fortfarande inte nått hela vägen och det gäller inte alla kvinnoyrken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.