Moderaterna vill att mer pengar ska gå till Euratom-programmet, som samordnar kärnkraftsforskningen inom EU, bland annat för investeringar och forskning i den så kallade fjärde generationens kärnkraftverk. Foto: Anders Ahlgren//Janerik Henriksson/SvD/TT

M: Fördubbla EU-pengarna till kärnkraft

Publicerad

Moderaterna vill att EU:s kärnkraftsbudget ska fördubblas. Det utspelet gör man nu inför EU-valet. Pengarna vill man använda till forskning i nästa generations kärnkraftverk, och man utesluter inte mer kärnkraft i Sverige.

Mer kärnkraft för miljöns skull, det är alltså budskapet från Moderaterna inför valet till Europaparlamentet. I EU:s kommande långtidsbudget vill man kraftigt öka satsningarna på ny kärnkraft från 2,1 till 4,2 miljarder euro, för närvarande motsvarar det ungefär 44 miljarder kronor under åren 2021-2027.

– Vi moderater lägger nu förslag om att fördubbla forskningen så vi kan få fram nästa generations kärnkraft. Jag tycker också att vi ska börja exportera mer kärnkraft mellan länderna i Europa. Ska vi klara av att möta klimathotet så kommer vi inte att klara det utan mer kärnkraft, säger Tomas Tobé (M), toppkandidat till Europaparlamentet.

Öppna för kärnkraft i Sverige

Pengarna vill man ska gå till Euratom-programmet, som samordnar kärnkraftsforskningen inom EU, bland annat för investeringar och forskning i den så kallade fjärde generationens kärnkraftverk. Tomas Tobé utesluter inte mer kärnkraft också i Sverige.

– Jag tror att vi kommer att behöva mycket mer kärnkraft om vi ska klara av klimathotet, säger han.

Även i Sverige?

– Jag tycker inte att man ska stänga dörren för det, jag tycker att vi behöver diskutera mer kärnkraft också i Sverige.

Frågan som bröt genom bruset

Inför valet i höstas öppnade Kristdemokraterna för mer kärnkraft i Sverige. Liberalerna och Sverigedemokraterna har också en positiv syn på kärnkraften.

I Miljöpartiet är man däremot inte särskilt förtjust i förslaget.

– Jag tycker att det är ganska oklokt och jag tror framförallt att det är en skenmanöver från Moderaternas sida, jag tror det är för att man inte har någon annan klimatpolitik som man går fram med det här just nu, säger Lorentz Tovatt (MP), klimatpolitisk talesperson.

– Klimatkrisen är akut, och då måste vi lösa den här och nu. Då måste vi ha sådant som ger effekt här och nu, och då är det förnybara som går snabbast att bygga ut.

MP: ”Tar lång tid att bygga ut”

Varför skulle inte kärnkraft ge effekt här och nu?

– Därför att det tar väldigt lång tid att bygga ut ny kärnkraft, säger Lorentz Tovatt.

Tomas Tobé håller inte med:

– Om nu klimatforskarna säger till oss att vi inte har alltför lång tid att göra det som krävs för att kunna hålla nere medeltemperaturen, och i alla scenarier säger man mer förnybart och väldigt mycket mer kärnkraft. Då får vi börja dra slutsatser av det. Vi har inte råd att vänta på den här debatten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.