Tre patienter fick en konstgjord plastluftstrupe inopererad vid Karolinska sjukhuset i Huddinge. Två av patienterna är nu döda. En lever, men vårdas fortfarande på sjukhus i USA. Paolo Macchiarini utförde operationerna och till sin hjälp hade han personal från sjukhuset. Vid den tiden var Macchiarini gästprofessor vid Karolinska Institutet där han bedrev sin forskning. Samtidigt hade han en deltidtjänst vid sjukhuset för att arbeta med patienter.
Etiska bedömningar undersöks
I mitten av februari i år gav Karolinska sjukhuset Kjell Asplund i uppdrag att undersöka omständigheterna kring de omtalade operationerna.
I utredningsuppdraget ingår bland annat att klarlägga om valet av åtgärd var korrekt utifrån tillgänglig kunskap och gällande lagstiftning. Han ska även se vilka etiska bedömningar som gjordes och vem som tog vilka beslut inför operationerna.
Enligt Paolo Macchiarini var flera läkare på Karolinska sjukhuset med och beslutade om att genomföra operationerna.
– Jag vill understryka att det var ett gemensamt beslut både från läkarna och specialisterna. Vi ville rädda en människas liv, säger Paolo Macchiarini i en intervju i Aktuellt den fjärde maj.
Många upprörda
SVT:s dokumentärserie Experimenten, som sändes i början av året, ledde till starka reaktioner från forskare och läkare i Sverige men även internationellt och försatte Karolinska institutet och Karolinska sjukhuset i en allvarlig förtroendekris.
Sjukhusets ledning har varken velat kommentera operationerna eller omständigheterna kring den verksamhet Paolo Macchiarini bedrivit på sjukhuset mellan 2011 och 2013. Istället har sjukhusledningen hänvisat till att utredning pågår.
Heidi Stensmyren, ordförande på Sveriges läkarförbund hoppas att utredningen kommer att visa vad som har hänt.
– Den måste ge svar och den måste också visa hur sjukhuset ska agera för att detta inte ska upprepas.
Rektorn tvingades avgå
Dåvarande rektor för Karolinska institutet, Anders Hamsten, tvingades avgå efter massiv kritik av hans sätt att hantera Macchiarini-skandalen.
På Karolinska sjukhuset har ännu inga ansvariga fått stå till svars.
– Det är viktigt att sjukhuset tar sitt ansvar och är öppet och transparant och vågar att stå för händelserna och också visar ett ansvarsutkrävande det är viktigt för trovärdigheten, säger Heidi Stensmyren.
Beställd utredning
Utredningen beställdes av sjukhusdirektören Melvin Samsom och finansieras av Stockholms läns landsting.
Kjell Asplund är ordförande i Statens medicinsk-etiska råd (SMER) och ordförande i SBU:s vetenskapliga råd (Statens beredning för medicinsk utvärdering). Kjell Asplund har tidigare varit generaldirektör för Socialstyrelsen som då var tillsynsmyndighet för hälso- och sjukvården i Sverige.
Utredningen presenteras vid en presskonferens klockan 10:00
Bakgrund: Turerna kring Paolo Macchiarini
2010: Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini anställs som gästprofessor på Karolinska institutet (KI). Samtidigt anställs han på deltid som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset (KS).
2011–2012: Macchiarini utför tre operationer med konstgjorda luftstrupar på KS. Två av patienterna är nu döda. En lever, men vårdas på sjukhus i USA.
2013: KS stoppar alla fortsatta operationer med syntetiska luftstrupar.
2014: Tre olika anmälningar där Macchiarini anklagas för forskningsfusk lämnas in, en av en belgisk forskare och två av fyra läkare vid KS.
2015: Varken KI:s etiska råd eller dåvarande rektor anser att Macchiarini har gjort sig skyldig till forskningsfusk. Dock avslutas hans gästprofessur och han får en tidsbegränsad anställning som forskare.
2016: SVT sänder dokumentärserien ”Experimenten” där Macchiarinis forskning ifrågasätts. Flera på nyckelposter inom KI lämnar sina uppdrag: Urban Lendahl, sekreterare i KI:s Nobelkommitté, rektor Anders Hamsten, forskningsdekan Hans-Gustaf Ljunggren, rektorsrådet Jan Carlstedt-Duke. KI avskedar Paolo Macchiarini.