Man greps för Fryshusmordet

Uppdaterad
Publicerad

En 41-årig man greps i dag i Nacka för det brutala sk Fryshusmordet på en 16-årig pojke på Södermalm i Stockholm på nyårsdagen 1995. Mannen anhölls senare, skäligen misstänkt för mordet.

Pojken hade firat nyåret på ungdoms- centret Fryshuset i Norra Hammarby- hamnen och hittades mördad i närheten. Han hade kraftiga skador i huvudet och en hand var avhuggen. Fallet togs upp i TV4 nyligen men polisen är förtegen.

Mordet fick stor uppmärksamhet när det hände eftersom polisen misstänkte att 16-åringens samröre med skinheads kunde ha något samband med dådet.

Nya upplysningar

Utredningen av mordet är ett led i polisens satsning att lösa gamla ouppklarade mord. Fryshusmordet är ett av åtta gamla mord som ligger på den så kallade mordanalys- och utredningsgruppens – populärt kallad cold cases-gruppen – bord.

Enligt uppgift till TT har gruppen arbetat metodiskt med pojkmordet och inriktat sig på att hitta personer vars lojaliteter förändrats under de drygt tio år som gått sedan mordet. Framför allt ska man ha fått upplysningar från en kvinna.

Aftonbladet skrev nyligen att två olika vittnen hade observerat en mörk bil, en van eller en pickup, som på natten stod parkerad utanför den före detta saltlagerbyggnad där pojken hittades. Den bilen försvann med en rivstart vid tiden för försvinnande.

500.000 i tipspengar

Offrets mamma startade en ideell förening och drygt två år efter mordet hade Ringar på vattnet lyckats samla in 500.000 kronor från företag, privatpersoner och organisationer. Pengarna skulle bli en belöng till den som kunde ge tips om mordet.

Mamman säger till TT att hon först blev omtumlad av beskedet att en man gripits. Nu har hon läget under kontroll, men vågar ändå inte hoppas för mycket.

-Men när polisen ringde och berättade i dag var det fullkomligt kaotiskt. Jag hörde vad de sade men förstod det inte riktigt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.