Hanan Abas fick byta SFI-studier mot jobb och lär sig mer svenska nu.

Många i kö till få extratjänster – Hanan fick chansen

Uppdaterad
Publicerad

Hanan Abbas kom till Sverige från Syrien för fyra år sedan. Hon är en av de tio nyanlända i Malmö som fått en tjänst inom välfärden, ett sätt för att få långtidsarbetslösa och nyanlända i arbete. Men ny statistik från Arbetsförmedlingen visar att hälften av alla kommuner inte ordnat en enda extratjänst till personer i etableringsfasen.

Regeringen har storsatsat på så kallade extratjänster inom välfärden för att få långtidsarbetslösa i arbete. Sedan december ska också nyanlända erbjudas tjänsterna som ger full lön och som helt och hållet betalas av staten.

Men ny statistik från arbetsförmedlingen visar att hälften av alla kommuner inte ordnat en enda extratjänst till personer i etableringsfasen. I Malmö finns bara tio platser för nyanlända.

Hanan Abbas är en av de tio nyanlända i Malmö som fått byta ut utbildningen i svenska för invandrare mot ett riktigt jobb, en så kallad extratjänst. Och det är ingen tvekan om var hon lär sig mest.

– Här på jobbet absolut. Här pratar jag svenska både med vuxna och barn hela dagarna, säger Hanan som fått en av de eftertraktade extratjänsterna på Möllebackens förskola i Malmö.

LÄS MER: Få extratjänster till nyanlända

Lugnar barn med gemensamt språk

Hennes handledare Irvana Krpo, som själv flydde från Bosnien på 90-talet, vet hur det är att vara ny i landet. Därför tycker hon att det känns bra att nu få hjälpa Hanan. Dessutom menar hon att förskolan har stor nytta av Hanans språkkunskaper.

– Speciellt när små barn, som har arabiska som modersmål, ska skolas in eller är ledsna, då kan hon säga några ord på deras gemensamma språk och det kan lugna ner väldigt mycket, säger Irvana Krpo.

Många i kö

Hanan Abbas flydde med sin man och tre barn från Syrien till Turkiet för fyra år sedan. Efter två år lyckades familjen ta sig vidare till Sverige där de fick permanent upphållstillstånd.

LÄS MER: Finansministern kräver fler extratjänster

Nu hoppas både Hanans man och flera av hennes vänner att de också ska få samma möjlighet att få in en fot på arbetsmarknaden. Men till nästa extratjänst som ska delas ut till nyanlända i Malmö är det redan 15 som anmält sitt intresse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.