Allt fler partidistrikt tickar in som bestämt sig för att sänka decemberöverenskommelsen. Och två av de främsta anförarna, ungdomsförbundets ordförande Sara Skyttedal, och distriktsordföranden i Kalmar, Anders Andersson, verkar segervissa.
Det vanliga är att en partiledning som riskerar nederlag i en viktig fråga gör sitt yttersta för att övertyga om ombuden att rösta på partistyrelsens linje. Och decemberöverenskommelsen, som gör det möjligt för regeringen att få igenom sin budget, är inte vilken fråga som helst.
Bäddar för nederlag?
Visserligen kan Stefan Löfven lotsa budgeten genom riksdagen så länge allianspartierna lägger fram enskilda budgetmotioner. Men om decemberöverenskommelsen rämnar skapas osäkerhet och ett scenario är att det blir regeringskris och i slutändan nyval.
Varför Ebba Busch Thor verkar förhålla sig så sval och oberörd inför ett händelseförlopp som leder till att rikstinget och därmed Kristdemokraterna lämnar pakten, är svårtytt. Antingen bäddar hon för ett nederlag, som hon kan ta sig ur med hedern i behåll. Eller också har hon inget emot att rikstinget sänker DÖ.
Innan Ebba Busch Thor blev partiledare sa hon att hon var osäker på om hon skulle ha gjort som Göran Hägglund och skrivit under avtalet.
Tal om hjärta och hjärna
Talet som Ebba Busch Thor höll till rikstinget möttes med jubel. Hon kallade det hjärta och hjärna när Kristdemokraterna välkomnar människor som flyr från krig och terror och som samtidigt driver en politik som vill minska invandringen. Och trycket på flyktingmottagningen i Sverige ska lätta genom tillfälliga uppehållstillstånd.
Vi lyssnar till människors oro, sa Ebba Busch Thor så att det lät som en variant på Göran Hägglunds ”verklighetens folk”.
Vad gör ni sedan efter att ha lyssnat? Hur kan Kristdemokraterna stilla oron hos de som vill att Sverige ska vara som förr? Tillfälliga uppehållstillstånd, är partiledarens svar.