Maria Malmer Stenergard (M) första ord som utrikesminister.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är Maria Malmer Stenergards (M) första ord som utrikesminister. Foto: SVT

Maria Malmer Stenergard (M) blir ny utrikesminister

Uppdaterad
Publicerad

Flera moderata politiker får nya roller i regeringen. En av dem är Maria Malmer Stenergard (M) som tar över den tunga posten som Sveriges utrikesminister.

– Jag är naturligtvis mycket hedrad, säger hon vid en pressträff.

Tobias Billströms besked om att han helt lämnar politiken kom som en blixt från klar himmel i förra veckan.

Under riksdagens öppnande meddelade statsminister Ulf Kristersson (M) att Billström nu ersätts av tidigare migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Hon ersätts i sin tur av tidigare bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M), vars ministerpost i sin tur går till Benjamin Dousa (M), tidigare vd på den borgerliga tankesmedjan Timbro och sedan februari vd på Företagarna.

Vidare blir M-ledamoten Jessica Rosencrantz ny EU-minister efter Jessika Roswall (M) som utsetts till EU-kommissionär. Liberalernas partiledare Johan Pehrson, som tidigare var arbetsmarknads- och integrationsminister, blir utbildningsminister och den tidigare utbildningsministern Mats Persson (L) blir arbetsmarknads- och integrationsminister.

Ukrainastödet i fokus

Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) säger att hon ser fram emot att arbeta tillsammans med Sveriges grannar i norra Europa inom ramen för Nato. Hon understryker även betydelsen av att Sverige ger sitt fulla stöd till Ukraina.

– Stödet till Ukraina förblir de kommande årens främsta utrikespolitiska uppgift, säger Malmer Stenergard och fortsätter:

– Vi måste hålla trycket uppe i sanktionerna mot Ryssland samtidigt som vi arbetar för målsättningen att ukrainska ska ta ytterligare steg mot EU-medlemskap. Ukrainas sak är vår.

Kristersson: Nytt lag för framtiden

Statsminister Ulf Kristersson säger under pressträffen att han i valet av nya ministrar inte bara tänkt på den nuvarande mandatperioden.

– Jag vill bygga ett lag som kan vara med och leda landet minst till 2030 och vara med och möta väljarna även därefter. Det laget börjar sjösättas idag, säger han.

Malmer Stenergard ny utrikesminister

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Befordras till ett av regeringens absolut tyngsta uppdrag” – Hör SVT:s Mats Knutson om att Maria Malmer Stenergard blir ny utrikesminister. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.