• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: afp

Marockansk vrede mot Sverige – tusentals protesterade

Uppdaterad
Publicerad

Ilskan stiger i Marocko över Sveriges hållning till frågan om Västsahara och på söndagen genomfördes en stor demonstration utanför den svenska ambassaden i huvudstaden.

Enligt lokala medier ska flera tusen ha demonstrerat.  Ambassaden kände till att protesten planerades och uppmanade på sin hemsida inför demonstrationen svenskar att undvika att vistas i området.

Emma Karlsson på UD:s pressjour bekräftar att demonstrationen ägde rum under söndagen och hon säger att den avlöpte fredligt.

– Ja, den var fredlig, det är den uppgiften jag har. Tyvärr har vi inga bekräftade uppgifter av hur många som deltog i protesterna, säger hon till TT.

Ikeas varuhus stoppat

Orsaken till protesterna är att det den senaste tiden har förekommit uppgifter om att ett svenskt erkännande av Västsahara kan vara nära förestående. Tidigare i veckan beslutade exempelvis marockanska myndigheter att stoppa Ikeas första varuhus i landet, officiellt för att ett tillstånd saknas.

Enligt utrikesminister Margot Wallström är frågan om Sveriges hela Västsahara-politik föremål för en intern översyn.

”Regeringen vill inte föregripa denna genomlysning. Frågan om ett erkännande ligger därför inte nu på bordet vilket också statsminister Stefan Löfven uttalade i mars i år”, meddelade hon till TT tidigare i veckan.

Västsahara var en spansk koloni fram till 1975. När spanjorerna drog sig tillbaka ockuperade Marocko och Mauretanien området. Än i dag ockuperar Marocko två tredjedelar av Västsahara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.