Gustav trotsar lagen och har klättrat upp i fyra–fem olika master runt om i landet. Den högsta var 336 meter hög, lika hög som den nu knäckta Häglaredsmasten.
Både polisen och MSB (myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har tidigare försäkrat SVT om att det inte finns några brister i säkerheten kring masterna.
– Säkerheten är bra kring rakel-masterna och de kontrolleras regelbundet, sade Mats Hammarstam som är driftchef på MSB till SVT i veckan.
”Inte jättemycket säkerhet”
Men i själva verket är det inte alls svårt att ta sig in på mastområdena, berättar Gustav.
– Visst, man får ha huvudet på skaft men det är inte jättemycket säkerhet. Man får klättra över ett staket och lägga ett lakan över eventuella kameror bara, säger han.
SVT Jönköping skrev på fredagen om ungdomar som inspirerats av mastklättrare på Youtube och själva klättrat upp i en mast utanför Värnamo. De blev upptäckta av ett vittne som sett ungdomarna. Men det är mycket ovanligt att man blir påkommen uppe i masten, säger Gustav.
– Ibland är det vakter där och om det kommer en vakt när man är uppe i masten går det bra att gömma sig där uppe, de kollar väldigt sällan uppåt.
Oskrivna regler
Mastklättring är en hobby som Gustav tror att tio till tjugo personer i Sverige sysslar med. Klättrarna är inte organiserade men Gustav hävdar att det ändå finns några oskrivna regler som de tar hänsyn till. Exempelvis att man inte förstör masterna.
– De som klättrar i master vet att det finns en oskriven regel att man inte får förstöra något eller lämna några spår, om man skruvat loss något för att komma upp så skruvar man tillbaka det igen när man kommer ner, säger han.
Lätt att sabotera
Däremot är det inte svårt att sabotera masterna, berättar Gustav. Vajrarna som håller upp masterna är tunna och sitter fast med vanliga bultar.
– Har du två skiftnycklar eller en bågfil kan du göra förödande skada på masterna.
Gustav heter egentligen något annat.