Foto: TT

Mat slängs i onödan

Publicerad

Många är rädda för att bli sjuka av gammal mat och slänger utgågna matvaror. Ofta helt i onödan.

En tredjedel av de svenska hushållens matsvinn kan kopplas till datummärkning, enligt Livsmedelsverket som undersökt ätbarheten hos några olika typer av kylvaror som passerat sin bäst före-dag.

Resultatet visar att många av livsmedlen var fullt ätbara, vilket också i många fall gick att avgöra genom att lukta, smaka och titta. Mjölk och grädde var ofta av god kvalitet medan det exempelvis i några färdiga sallader förekom både jästsvamp och mögelsvamp.

Smak och lukt på skivade charkprodukter hade försämrats redan på bäst-före-dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.