Polisen har kartlagt ett 20-tal yrkeskriminella nyckelpersoner från gängmiljön som organiserar matchfixning. Samtidigt har polisen fått tips om ett 30-tal misstänkta matchfixningar där det förekommit hot, våld och utpressningar i samband med fotbollsmatcher från Allsvenskan och nedåt i divisionerna, avslöjar SVT Nyheter.
Tobias Tibell, jurist på Svenska fotbollförbundet, menar att matchfixning utgör ett allvarligt hot mot fotbollen.
– Exakt hur utbrett det är är svårt att ha en konkret uppfattning om. Det finns givetvis en tystnadskultur som omger det här fenomenet. Under den innevarande säsongen 2017 har vi utrett ett 30-tal matcher där vi misstänker att det har förekommit någon form av manipulation, säger han i SVT:s Morgonstudion.
Utbildning och information
Enligt förbundet är problemet störst en bit ned i seriesystemet.
Tobias Tibell säger att det är naivt att tro att man kan reglera bort problemet. I stället heter lösningen utbildning och information.
– Vi måste också få till ett närmare samarbete med de internationella spelbolagen som erbjuder spel på ett ganska ansvarslöst sätt. Vi behöver också ha ett nära samarbete med de rättsvårdande myndighetena, säger Tobias Tibell.
Kan förstöra karriären
Sportjournalisten Philip O´Connor, som skrivit en bok om matchfixning, menar att människor som bor i områden med hög kriminalitet löper större risk för att rekryteras av matchfixningsligorna. Samtidigt kan hopp om lättförtjänta pengar utgöra en lockelse.
Men de kan få betala ett högt pris. Spelare, ledare eller funktionärer som avslöjas riskerar upp till tio års avstängning.
– Man kan ju tjäna pengar på det, men som spelare kan man också kasta bort sin karriär om man blir påkommen, säger Philip O´Connor.