“Politiska ställningstaganden” och “fabricerade anklagelser” – så beskriver iranska utrikesdepartementet domen mot Hamid Noury. Reaktionerna kom bara några timmar efter beslutet, och den iranske ambassadören i Stockholm träffade utrikesdepartementet under fredagen för att diskutera domen. UD kommenterar inte vad som framkom i samtalet.
Men hur kommer man egentligen överens om att en dom är riktig när man arbetar utifrån olika rättsförfaranden? Det är ett av de problem som Sverige nu står inför i sin relation med Iran enligt experten Rouzbeh Parsi.
– Man ser det inte som att något brott har skett, så enligt iranskt rättssystem finns det ingen juridisk grund för varför någon skulle kunna ställas till rätta för det här, säger han.
Iran: ”Sverige kränker medborgarrättigheter”
Det senaste halvåret har Iran trappat upp sina försök att pressa Sverige till att avbryta rättegången och släppa Hamid Noury fri. Nu säger Iran att Sveriges regering står ansvarig för att en iransk medborgares rättigheter kränkts.
Rouzbeh Parsi menar att det är viktigt att skilja på två frågor för att förstå Irans kritik gentemot Sverige: har massavrättningen ägt rum och isåfall, vem var inblandad? I Iran ville man till en början inte erkänna att avrättningarna ägt rum, och i den mån man har erkänt dem menar man att de gått korrekt till då människorna som avrättats dömts som terrorister.
Bricka i ett politiskt spel
Att ländernas relation kommer ta skada av skeendet ser Parsi som självklart eftersom Iran inte ser en skillnad mellan den politiska relationen och den rättsliga instansens förfarande.
Vad som däremot är oklart är hur länderna kommer att agera och om fallet med den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali, som anklagats för spioneri och dömts till döden i Iran kan komma att påverkas.
– Det finns en risk för att han blir ännu en bricka i det politiska spelet. I värsta fall att de verkställer dödsdomen eller hotar med det ännu en gång, säger han.
Se Rouzbeh Parsi förklara Irans kritik mot Sverige i klippet ovan.