• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Gabriel Lacatus har har sovit utanför stadshuset i Malmö i natt. Det har varit kallt. Foto: GustavWennerholm

”Inget hem att återvända till”

Uppdaterad
Publicerad

Ett 40-tal personer har sovit utanför Malmös stadshus i natt i protest mot att kommunen har stängt Sorgenfrilägret.

Gabriel Lacatus, 20 år, är en av de som har sovit utanför stadshuset i natt.

– Det var jättekallt. Det är hemskt att vi inte fick vara kvar på Sorgenfri, säger Gabriel till vår SVT:s reporter Johanna Stenberg.

Migrantlägret i Malmö

Vad tänker du om att Malmö stad vill att ni åker hem?

– Svenska politiker verkar tro att vi är här för att stjäla. Det finns inget hem att återvända till. Inget jobb, inga framtidsplaner.

Gabriel säger att han tänker stanna utanför stadshuset och hoppas att kommunalrådet Carina Nilsson (S), som kom ut och prata med media i går, ska komma ut igen:

– Jag vill att hon ska se hur vi har det.

Möte idag mellan polis och Malmö stad

Enligt Lars Förstell, presstalesman för polisen i Skåne, ska det under onsdagsförmiddagen hållas ett möte mellan Malmö Stad och polisen.

– Vi har utfört en handräckning på uppdrag av Malmö stad och ska nu stämma av insatsen under gårdagen och se hur vi behöver samverka framöver, säger Lars Förstell.

Polisen har på onsdagen närvaro vid stadshuset, samt vid det tidigare lägret på Sorgenfri där rivningen har inletts.

– Vårt uppdrag är att möjliggöra städningen. Den pågår hela dagen och sannolikt en bit in i morgon, säger Lars Förstell.

Ingenstans att ta vägen

De flesta av migranterna säger till SVT Nyheter att de inte har någonstans att ta vägen.

– De flesta berättar för mig att de tänker stanna så länge som möjligt i protest mot att Malmö stad valt att avhysa dem från Sorgenfrilägret. De säger att de inte har några pengar utan måste stanna i Sverige eftersom de har familjer att försörja. Förtvivlan är stor här, säger Johanna Stenberg på SVT Nyheter Skåne.

Situationen betraktas enligt polisen som en manifestation och inget ingripande är aktuellt. Däremot kan situationen förändras om samlingen av människor i stället skulle komma att betraktas som bosättning.

– Vi ser det som en manifestation och inte en bosättning, säger Richard Glantz vid polisen men tillägger:

– Vi kommer inte att acceptera vindskydd och tält. Då blir det ju en camping och då får vi göra en ny bedömning, säger han.

Omkring 40 personer från migrantlägret har valt att sova på ett tillfälligt boende som Malmö stad ordnat och 20 personer har tackat ja till erbjudandet om att resa hem till Rumänien.

Lugn stängning av lägret

Det var vid halv fem på tisdagsmorgonen som polisen slog till mot Sorgenfrilägret, där ett hundratal EU-migranter bott under lång tid. Aktivister och migranter tog sig då vidare till stadshuset där de under tisdagen protesterade mot avhysningen.

Det är ovanligt att EU-migranter protesterar och kämpar för sina rättigheter på det här sättet, enligt hjälporganisationer som SVT Nyheters reporter har pratat med.

Kommunen erbjöd tak över huvudet

Enligt Carina Nilsson (S), kommunalråd i Malmö och ansvarig för sociala frågor i kommunen, har ett 40-tal migranter valt att bo i den evakueringslokal där kommunen under fem dagar erbjuder tak över huvudet.

– Andra kan ha hittat andra lösningar. Det finns många som stödjer dem inom olika nätverk.

Ett 20-tal har även valt att åka tillbaka till Rumänien. Kommunen har betalt biljetterna och fler kan komma att vilja åka hem under de kommande dagarna.

– Man gör en individuell prövning men det är sannolikt att de som vill kommer att få det, säger Nilsson.

Fakta: Detta har hänt

Vid halv femtiden på tisdagsmorgonen inledde hundratals poliser insatsen mot migrantlägret på en ödetomt i stadsdelen Sorgenfri i Malmö.

Mellan 50 och 100 personer befann sig då utanför ingången till lägret. Demonstranter bars iväg och avspärrningar upprättades. En person greps för våldsamt motstånd, och en polis skadades lindrigt i samband med händelsen.

Tidig förmiddag lämnade de sista migranterna lägret och begav sig tillsammans med aktivister mot stadshuset i centrala Malmö för att protestera mot beslutet och kräva svar av politiker.

Grävmaskiner, kranbilar och bärgningsbilar används för rivning och städning av lägret. Enligt polisen väntas arbetet pågå till torsdag.

Fakta: Allvarliga hälsorisker

Avhysningen av de boende, mellan 100 och 200 personer varav de flesta är romer, på en ödetomt i stadsdelen Sorgenfri i Malmö har skett med hänvisning till miljöregler.

Den sanitära situationen medför allvarliga hälsorisker för de boende, och omkringliggande miljö påverkas av nedskräpning, fastslog Malmö miljönämnd i ett beslut.

Centrum för sociala rättigheter försökte att i sista stund skjuta upp avhysningen genom att begära inhibition, men mark- och miljödomstolen i Växjö avslog överklagandet.

Polisen och Kronofogden har inte kunnat avhysa EU-migranterna tidigare eftersom de inte är identifierade. Malmö stad begärde handräckning av polisen för kunna genomföra avhysningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Migrantlägret i Malmö

Mer i ämnet