Myndigheten planerar att minska antalet anställda som jobbar med asylprövningar från dagens 2.000 personer till 770 i andra halvan av 2018. Anledningen till varför Migrationsverket vill minska antalet anställda beror på att allt färre kommer att söka asyl i Sverige de kommande åren.
Samtidigt finns det fortfarande människor som 2015 sökte asyl men som inte fått besked om de får stanna i Sverige eller inte.
Migrationsverket har tidigare lovat regeringen att hinna avgöra de ärenden som rör ensamkommande barn som sökt asyl under 2015 och 2016. Men trots löftet kommer myndigheten inte att kunna hålla det som den lovat, enligt sin senaste prognos.
Facket: ”Arbetsmiljön jädrigt ansträngt”
Omkring 17.000 ärenden som rör ensamkommande bedöms kunna avgöras i år. Cirka 2.000 ärenden riskerar att skjutas fram till början av 2018.
– Arbetsmiljön inom asylprövning har varit jädrigt ansträngt, de har haft mycket krav på sig, säger Karl-Erik Johansson, förtroendeman för fackförbundet Saco-S på Migrationsverket.
Anställda har behövt jobba övertid, somliga har blivit sjukskrivna och alla har inte kunnat ta ut semester då de har velat.
– Nu kommer det här att övergå till en oro som handlar om ens framtid, om man blir kvar som anställd eller inte, säger Karl-Erik Johansson.
”Bemanningen som blir kvar måste analyseras”
Migrationsverket uppger på sin hemsida att antalet anställda kommer att minska genom att anställningar löper ut och att människor går i pension. Men enligt Karl-Erik Johansson kan även tillsvidareanställda tvingas sluta.
– Den här bemanningen som blir kvar måste analyseras när vi drar igång. Är det för få kvar då får arbetsgivaren minska på takten vad gäller uppsägningar. Men det svårt att säga i det här läget. Minskningen av personalen är än så länge en teoretisk produkt. Vi får se hur många som blir kvar efter förhandlingarna.