MP:s språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin deltar i Regnbågsparaden i Göteborg. Foto: TT.

Miljöpartiet får högst betyg i hbtq-mätning

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet är Sveriges hbtq-vänligaste riksdagsparti – i alla fall om man granskar hur partiets åsikter överensstämmer med RFSL:s åsikter.

RFSL har kartlagt riksdagskandidaternas inställning till hbtq-frågor genom en enkät, samt granskat hur nuvarande riksdag har röstat i hbtq-frågor den senaste mandatperioden.

Miljöpartiet får högst totalpoäng av riksdagspartierna. Partiet överensstämmer nämligen till 88,6 procent med RFSL:s åsikter, skriver Svenska Dagbladet.

Val 2014

Lagändringar vid maktskifte?

Enligt Ulrika Westerlund, förbundsordförande i RFSL, får de rödgröna partierna generellt högre poäng än allianspartierna. Hon tror därför att det kan komma att bli lagändringar vid ett maktskifte – men det beror helt på hur prioriterade frågorna upplevs vara.

– Det finns även till exempel många folkpartister som tycker som vi men sedan hänger det på att man kommer överens både inom ett helt parti och inom en hel regering, säger hon till tidningen.

Linde tycker som RFSL

En av de personer vars åsikter stämmer bäst överens med RFSL:s är Hans Linde, Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen.

– För mig har det varit viktigt att ligga i framkant vad det gäller hbtq-frågor, säger han till tidningen.

SD håller inte med

Minst lika tycker Sverigedemokraterna där åsikterna bara matchar RFSL:s med 15,2 procent.

– Det är väl snarare RFSL som är lågt rankade av SD. Deras åsikter är en salig blandning av sunda åsikter om sexuell identitet och halvgalna åsikter, bland annat synen på barn. Jag är till exempel skeptisk till homoadoption, säger partiets pressekreterare Linus Bylund till SvD.

I enkäten har även Feministiskt initiativ och Piratpartiet deltagit. Om man bara ser till enkätsvaren är Piratpartiet det parti som mest överensstämmer med RFSL, med hela 91,3 procent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet