I dag avslutades Miljöpartiets kongress i Örebro. Partiet presenterade en satsning på mer specialpedagogik i skolan, ett arbete som man hoppas ska komma igång nästa år. Målsättningen är nu att växa till nästa val, men i en opinionsundersökning från Sifo backar Miljöpartiet.
Det här var Miljöpartiets första kongress som regeringsparti. Man har haft en motig första tid vid makten, med hotande nyval, motigt i opinionsundersökningar och kritik mot partiets politik både utifrån och inifrån.
Fokus på kongressen låg bland annat på att rösta igenom en ny bostadspolitik, och det gjorde man också. Det innebär bland annat att man ska verka för klimatsmarta bostäder och lägre energiförbrukning i nybyggda hus.
Ska avveckla brunkolen
Men kongressen röstade också för förslag som partistyrelsen kanske helst skulle ha sluppit. Bland annat att fasa ut ränteavdragen på bolån, att avveckla Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet istället för att sälja, och ett ja till att utreda konsekvenserna av en medborgarlön.
Kongressen röstade ja till att det ska vara möjligt för barn att ha fler än två vårdnadshavare. Men det däremot blev det ett nej till ett förslag om individualiserad föräldraförsäkring, trots en intensiv kampanj bland annat från ungdomsförbundet.
Satsning på specialpedagogik
Under dagen presenterade man också en satsning på mer specialpedagogik i skolan.
– Det här ska säkerställa att vi både har fler speciallärare i svensk skola och att varje lärare ska ha den grundläggande specialpedagogiska kompetens som man behöver och som efterfrågas av lärare idag, säger språkröret tillika utbildningsminister Gustaf Fridolin (MP).
– Nu får Skolverket i uppdrag att se över hur en reform kan genomföras, förhoppningen är att man nästa år ska kunna påbörja arbetet.
Satsar på ökat stöd
Under kongressen berättade partiet att man släppt målsättningen att bli Sveriges tredje största parti, istället ska man satsa på ett tvåsiffrigt stöd i opinionen inför nästa val.
Men vägen dit kan bli svår. I en opinionsundersökning från Sifo idag backar Miljöpartiet, och alliansen får större stöd än de rödgröna partierna i riksdagen tillsammans. Så frågan är hur man ska lyfta.
– Det är vår strävan nu att vi vill växa som parti. Genom att kunna berätta vad som händer i Sverige när vi nu styr, på miljöområdet, i skolan, bostadsbyggande och så vidare, ska fler få upp ögonen för Miljöpartiet, säger partisekreterare Anders Wallner (MP).
Och Gustaf Fridolin tar dagens siffror med ro.
– Det är väl bara att travestera Ulf Lundell: En procentenhet upp en procentenhet ner, som att stirra sig blind på vädret min vän, säger Gustaf Fridolin (MP).
– Det viktiga är vad vi går in i nästa valrörelse med, och då ska vi ha visat svenska folket att det gör skillnad att ha Miljöpartiet i regeringen.