Enligt den nya bosättningslagen som började gälla den första mars tvingas alla landets kommuner att dela på mottagandet av nyanlända. Lagen var tänkt att göra det enklare för nyanlända att komma in i samhället och få jobb snabbare. Det var en del i migrationsöverenskommelsen mellan regeringen och de fyra allianspartierna.
– Äntligen tar alla kommuner ansvar och det är ett fantastiskt stort steg framåt, säger Johansson (S).
LÄS MER: Få kommuner kommer klara krav på bostäder åt nyanlända
Hon lyfter fram att de flesta nyanlända idag bosätter sig på egen hand i en kommun. Bara 21.000 av de runt 75.000 som bosätter sig i en kommun i år blir hänvisade dit genom nya lagen, säger hon. Resten hittar eget boende.
– De som får uppehållstillstånd, det är ju många nu, ska ju få en plats i en kommun så man kan påbörja sin etablering i Sverige. Vi har väldigt många under relativt kort tid så det är mycket, mycket tufft, säger Johansson (S).
Är det inte bättre då att man bor kvar lite längre på Migrationsverkets boende än att hamna i sovsal eller tält i kommunen?
– Om man inte kan bli placerad i en kommun så är risken stor att man bosätter sig på egen hand. Och då vet vi att det oftast ser ut så att det kan bo två, tre, fyra familjer i en lägenhet under väldigt dåliga villkor. Jag vill undvika en sådan situation, säger hon.
Moderaterna: Regeringen borde bromsa
Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson instämmer i kommunernas kritik.
– Regeringen borde bromsa utslussningstakten av nyanlända till kommuner med stor brist på boenden. Ska vi lyckas integrera de som kommer, måste kommunerna kunna planera mottagandet bättre.