I barnrummet har svartmögel fått fäste. Foto: SVT

Misskötsel av fastigheter allt större problem

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare att hyresvärdar missköter sina fastigheter så grovt att det leder till tvångsförvaltning. Förra året ökade antalet ärenden om tvångsförvaltningar med 42 procent hos landets hyresnämnder jämfört med 2011.

SVT har besökt en fukt- och mögelskadad fastighet där beslut om tvångsförvaltning ska fattas i slutet av månaden.

I en av lägenheterna bor en mamma med sina trillingdöttrar. Luften är dålig och ventilationen är obefintlig berättar mamman, som vill vara anonym. I barnens rum har möglet fått fäste. Runt hela fönstret växer både svartmögel och vitmögel.

– Barnen är jämt förkylda, säger mamman.

Vattenskador

I den här fukt- och mögelskadad fastigheten i Enköpings kommun bor 35 hyresgäster. Här har kommunen slagit fast att inomhusmiljön är så dålig att den ut sätter människorna här för risker när det gäller både hälsa, säkerhet och hygien.

Virve Kumpulainen bor också i fastigheten. Hon visar oss runt. Vi stannar i ett av rummet och hon pekar upp mot taket.

– Här har fukten och vattnet trängt sig igenom hela taksystemet.

Färgen flagnar och taket under är missfärgat av fukt. Överallt luktar det instängt och i vissa rum slår en unken avloppsliknande lukt emot en. Vi går till ett av fastighetens gemensamma kök.

– Här luktar det enormt mycket mögel, säger Virve Kumpulainen. Hon öppnar ett av köksskåpen på måfå för att visa oss hur standarden ser ut. Inne i skåpet flagnar färgen.

Risk för tvångsförvaltning

I slutet av månaden ska hyresnämnden ta beslut om den här fastigheten är så pass misskött att den måste tvångsförvaltas. Det innebär att skötsel av huset tas över av någon annan och det är den sista åtgärden man kan ta till mot hyresvärdar som inte sköter sig.

Förra året ökade antalet ärenden som rör tvångsförvaltning med 42 procent hos Sveriges hyresnämnder jämfört med året innan, från 43 till 61 ärenden.

Besluten om tvångsförvaltningen ökade från 10 till 18 fall. Det motsvarar en ökning på 80 procent,  visar siffror från Domstolsverket som SVT tagit fram.

Enligt Hyresgästföreningen beror problemet delvis på bostadsbristen.

”Systemet utnyttjas”

– Det är det som händer på en marknad med bostadsbrist. Det finns fastighetsägare som kan utnyttja det här systemet. De vet att människor är väldigt utsatta och inte har några alternativ. De kan till och med ta ut högre hyror ibland än vad som är tillåtet, utan att ge något tillbaka. Det är inte bra, säger Johan Pelling, regionchef på Hyresgästföreningen.

Hyresvärden till den här fastigheten i Enköpings kommun vill inte vara med på en intervju, men han säger till SVT att han har varit svårt sjuk och inte kunnat ta hand om sitt hus.

Han säger sig inte känna till att huset är angripet av mögel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.