Kirsebergsanstalten i Malmö som planeras bli ett nytt förvar för Migrationsverket Foto: TT

Misslyckade utvisningar kostar Kriminalvården miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att verkställda utvisningar ska öka. Men under ett och ett halvt år har 124 av 908 utvisningar inte kunnat genomföras, visar en granskning av UNT. Och det innebär en hög prislapp för Kriminalvården – förmodligen flera miljoner kronor.

Antalet utvisningar som verkställs ska ”avsevärt öka”. Det gav regeringen de tre berörda myndigheterna Migrationsverket, Kriminalvården och Polismyndigheten i uppdrag under förra året.

2016 verkställde Kriminalvården strax under fyra tusen utvisningsbeslut – en marginell ökning i jämfört med året innan. De flesta som skulle utvisas hade fått ett beslut från Migrationsverket att de måste lämna landet, men det rörde sig också om människor som begått ett brott, och där utvisningen var en del av påföljden.

LÄS MER: Omöjligt att utvisa till vissa länder

45,6 miljoner kronor för plan

När Kriminalvården verkställer ett utvisningsbeslut sker det oftast med reguljärflyg. Men en del av dem genomförs istället med hjälp av specialchartrade plan.

Och med hjälp av Kriminalvårdens uppgifter har Uppsala Nya Tidning granskat de utvisningar som planerats med chartrade plan mellan den 1 januari 2016 och i mitten av juli i år.

De fann att Kriminalvården chartrat plan för 908 utvisningar under perioden, och att den totala kostnaden för transporterna uppgick till 45,6 miljoner kronor.

LÄS MER: Dömda till utvisning släpps fria

Flera kunde inte utvisas

Men 124 av utvisningarna kunde aldrig genomföras.

Detta berodde på en rad olika orsaker – bland annat hände det att personen som skulle utvisas aldrig dök upp, eller att mottagarlandet inte ville ta emot personen, ofta på grund av ogiltiga identitetshandlingar, skriver UNT.

– Polismyndighetens uppgift i dessa ärenden är att handlägga återvändandeärendet, meddela mottagande myndigheter och säkerställa att det finns nödvändiga handlingar. Trots detta kan det ibland inträffa att en verkställighet inte går att genomföras som planerat, säger Patrik Engström, chef för Gränspolissektionen vid nationella operativa avdelningen (NOA), till UNT.

LÄS MER: Blockad om tvångsutvisningar till Afghanistan

Avbokning kostar också

Flera resor har också avbokats i förväg, oftast då polisen i förhand insett att det saknats giltiga handlingar.

Men även dessa resor debiterades Kriminalvården i form av avbokningskostnader.

– Om en resa avbryts tillkommer kostnader för personal och eventuell inlånad extern personal så som sjukvårdspersonal som behöver medfölja då läkare gjort bedömningen att det är nödvändigt utifrån personens hälsa, säger Claes Nöjd, ställföreträdande chef på Kriminalvårdens nationella transportenhet, till UNT.

Vad de uteblivna resorna kostat Kriminalvården totalt är svårt att säga. Men UNT uppskattar att det rör sig ”om flera miljoner”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.