Foto: Anders Wiklund/TT

Misstänkt it-angrepp mot Postnord drabbar e-handel

Publicerad

Postnords e-handelsbolag TPL är sedan onsdagen drabbat av ett misstänkt it-angrepp.

– Vi utesluter inte att det är kriminella aktiviteter bakom det här, säger Henrik Ishihara, presschef på Postnord.

Postnords interna säkerhetssystem upptäckte under onsdagen en it-incident. Som en första åtgärd beslutade Postnord TPL att isolera it-miljöerna i två stora lagerhallar, i Jönköping och Ljungby, från omvärlden.

Sedan dess har omfattningen av incidenten ökat.

– Vi kan bekräfta att det finns en pågående it-incident som påverkar fyra enheter hos PostNord TPL, som är ett aktiebolag i PostNord-koncernen, säger Henrik Ishihara.

Utreder händelsen

Postnord utreder nu händelsen med hjälp av externa partners.

– Vi arbetar för fullt med att ta reda på orsakerna bakom. Polisanmälan är naturligtvis en möjlighet vi har om vi finner misstankar om att störningen är orsakad av kriminella aktiviteter.

Postnord TPL är marknadsledande inom lagerhållning och posttjänster till e-handelsföretag. Postnord kan på torsdagseftermiddagen inte gå ut med hur it-incidenten påverkar e-handelsbolagen och deras kunder.

– Det blir naturligtvis konsekvenser, men exakt vad kan vi inte svara på. Vi arbetar på att försöka lösa det här, säger Henrik Ishihara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.