Live

Misstroendet mot Morgan Johansson

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) får sitta kvar efter riksdagens misstroendeomröstning. Här rapporterar SVT live.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) får sitta kvar efter riksdagens misstroendeomröstning. Här rapporterar SVT live.

Misstroendeomröstningen mot justitieministern

Pinnat inlägg

Voteringen klar - Morgan Johansson sitter kvar

Votering har genomförts i riksdagen - 174 riksdagsledamöter röstade ja till misstroende, 97 röstade nej, 70 avstår och 8 är frånvarande. Därmed saknas majoritet och misstroendeförklaringen mot inrikes- och justitieminister Morgan Johansson avslås.

Damberg: "Tror folket skakar på huvudet"

Finansminister Mikael Damberg (S) är kritisk till högeroppositionens misstroende mot Morgan Johansson. Han menar att agerandet har försvårat diskussionerna med Turkiet om Sveriges Natoansökan.

- Det borde oppositionen ha funderat på när man valde att resa den här frågan om misstroende, säger Damberg.

- Det här var mer en förevändning för att få en politisk diskussion att handla om andra frågor. Jag tycker inte att det var värt det och jag tror svenska folket skakar på huvudet åt det vi håller på med i riksdagen.

M-ledaren Ulf Kristersson, även han gäst i kvällens Aktuellt, menar att det är regeringen som bär ansvaret för den uppkomna situationen. Frågan handlar enbart om riksdagens förtroende för en "misslyckad" justitieminister, menar Kristersson.

- Han (Damberg) tycker att oppositionen ska ta ansvar för regeringens regeringsunderlag. Det är en helt absurd ståndpunkt, säger M-ledaren.

- Regeringen valde att göra det till en Natodebatt och en
regeringskrisfråga, och ville sedan förhandla en gång till med en vilde som är emot Nato.

Regimvänlig journalist: Påverkar Natoprocess negativt

Regimtrogna medier i Turkiet har under dagen reagerat på misstroendeomröstningen.

- Det är, som väntat, hårda anklagelser om att den svenska regeringen sitter i knät på PKK i och med Kakabavehs avgörande roll, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

Han har varit i kontakt med den regimvänliga journalisten Hilal Kaplan, som menar att det försämrar Sveriges chanser att godkännas som medlemsland i Nato.

- Sverige är bakbundna av PKK. Så det har påverkat negativt, säger hon.

Kakabaveh: Kan stoppa regeringens budget

I dagens misstroendeomröstning spelade den partilösa ledamoten Amineh Kakabaveh en avgörande roll. Efter samtal med regeringen beslutade hon att lägga ner sin röst - vilket fick högeroppositionens misstrondeförklaring att gå om intet.

Men Kakabaveh förväntar sig nu nya samtal med Tobias Baudin, Socialdemokraternas partisekreterare, eller justitie- och inrikesminister Morgan Johansson. Det säger hon till Expressen.

Hon hotar också att fälla regeringens budget nästa vecka.

- Om de inte sitter med mig den här veckan och diskuterar vad de kommer att göra framöver, hur de kan leverera och uppfylla det som inte gått så bra i avtalet, så påverkar det budgetomröstningen, säger Kakabaveh till Expressen.

Socialdemokraterna har avböjt att kommentera Kakabavehs uttalande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Vinge (SD): Är en häpnadsväckande situation

Henrik Vinge (SD), vars parti stod bakom misstroendeförklaringen, konstaterar att en röst saknades för att partiet skulle få igenom sin vilja.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att vi kunde visa på hur svagt stöd Morgan Johansson har. Och jag tycker det var viktigt att visa att hela den här regeringen vilar på ett mandat. Det är Amineh Kakabavehs mandat, som är politisk vilde. Och det vilar på en uppgörelse som man har med henne som egentligen berör turkisk inrikespolitik. Det är numera turkisk inrikespolitik som styr vilka det är som kan bilda regering i Sverige. Det är faktiskt en häpnadsväckande situation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ulf Kristersson (M): Rimliga hade varit om statsministern lyfte bort justitieministern 

–Det saknas en röst för att ge Sverige en justitieminister som är värdig uppgiften att hantera det grova våldet. Det beror på att regeringen till slut valde att förhandla med en politisk vilde för att till varje pris behålla Morgan Johansson som justitieminister, för mig är det helt obegriplig, säger Ulf Kristersson (M), efter omröstningen, till SVT:s reporter.

Men hur tänker du då, visste inte ni att det skulle kunna bli det här scenariot när ni ställde er bakom misstroendeförklaringen? 

– Regeringen måste ju ta ansvar för sitt eget konstiga regeringsunderlag. Nu är det Centern, Vänstern, Miljöpartiet och den politiska vilden som är regeringens underlag. Det rimliga hade ju varit om statsministern själv lyfte bort en misslyckad justitieminister och ersatte honom med någon annan. Så hade man gjort i en normal demokrati. Nu fick frågan istället ställas till riksdagen, och det saknades en röst för att avsätta en justitieminister som får väldigt hård kritik från väldigt många håll.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Annie Lööf (C): Visar att vi behöver fler vuxna i rummet

Justitieminister Morgan Johansson förtjänar kritik, men den är inte tillräckligt för att avsätta honom, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf efter omröstningen:

– Det här visar att vi behöver fler vuxna i rummet. Vi behöver ha politiska ledare som, när världens blickar nu riktas mot oss, har en förmåga att ta ansvar. Att ha fokus på samsyn och enighet. Nu ser vi att både regeringen men också oppositionspartierna höjt tonläget till max, och att man har fokus på att avsätta ministrar när vi snarare gemensamt borde se till att för Sverige in i Nato.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Busch (KD): Upplägg som Andersson satte sig i

I SVT:s direktsändning, efter omröstningen i riksdagen, intervjuade SVT partiledare för flera partier. Däribland Ebba Busch (KD), som inte anser att partiet har ansvar i att detta kan påverka Natoansökan.

- Nej, det här är ett upplägg som Magdalena Andersson satte sig i i höstas när hon valde att bilda regering mot grundval av en enskild uppgörelse med en enskild riksdagsledamot, en politisk vänstervilde. Och det har ju alla varit mycket väl medvetna om under hela Natoprocessen sedan vi tog beslutet att vi skulle stötta Natoansökan gemensamt, det har inte påverkats av detta, svarar Ebba Busch, på frågan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Andersson: "Har inte gjort eftergifter till Amineh Kakabaveh"

Statsminister Magdalena Andersson (S) får en fråga från SVT Nyheter om hur dagens besked och löftena till Amineh Kakabaveh kommer att tas emot i Turkiet. I turkiska regeringstidningen Daily Sabah beskrivs det som att oppositionen försökt förmå regeringen att kapa banden med Amineh Kakabaveh och kurdiska grupper.

- Det är tydligt för Turkiet att vi inte har gjort några eftergifter till Amineh Kakabaveh. Nu försöker oppositionen efter misslyckandet att skriva om historien, säger Andersson.

- Frågan är varför man väljer från oppositionen att ställa ett misstroende mot en minister när det sätter strålkastarljuset på Amineh Kakabaveh - det går inte att tveka om vem som satt igång processen, säger statsministern.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Andersson: "Hade kunnat få allvarliga konsekvenser"

Statsminister Magdalena Andersson (S) håller nu pressträff i riksdagen presscenter.

- Jag vill säga något om varför jag ser så allvarligt på den här misstroendeförklaringen, utöver att det hade kunnat sätta käppar i hjulet för vår Natoprocess.

- Vill man fälla en minister på grund av politiken är inte bara att kritisera en enskild minister, då underkänner man hela regeringen, det vet oppositionen. Man har valt att skapa osäkerhet i en tid när Sverige behöver ledarskap, handlingskraft och sammanhållning, säger Andersson.

- Sverigedemokraterna tog initiativ till en misstroendeförklaring mot regeringens politik och Moderaterna följde efter inom några minuter. Det grundas inte på en noggrann analys av vilka effekter det kunde få, säger hon och fortsätter:

- M, KD och L:s lättvindiga beslut hade kunnat få allvarliga konsekvenser, eftersom vi befinner oss i ett säkerhetspolitiskt känsligt läge.

Hirvonen (MP): SD håller i taktpinnen

Miljöpartisten Annika Hirvonen intar talarstolen. Det tidigare regeringspartiet kommer inte stötta misstroendet mot inrikes- och justitieministern.

- Man kan för all del kritisera Morgan Johansson för vissa saker, det gjorde konstitutionsutskottet i förra veckan. Hans uttalande om de afghanska tolkarna som tjänstgjort för den svenska försvarsmakten i Afghanistan, att säga att det vore grundlagsvidrigt att ge dem skydd i Sverige, är ett exempel, säger Hirvonen.

- Vi vet att med M, KD, SD och L skulle ännu fler barn och barnfamiljer utvisas till krig och förtryck. Valrörelsen har börjat och dagens övning måste ses som en del av Sverigedemokraternas spel.

- Ett tydligt högerblock har formerats som man kan kalla blåbrunt, nationalkonservativt, där SD styr och håller i taktpinnen, säger Hirvonen.

MP-ledamoten Annika Hirvonen: "Vi kommer att rösta gult, vi ser ingen anledning att göra kaos i dag"