Mjölföretagen: Beror på avdunstning

Publicerad

Alla mjölpåsar fylls med korrekt vikt men när mjölet torkar minskar vattenhalt och vikt. Så förklarar företagen det faktum att ingen av de 16 vetemjölspåsar som Plus kontrollvägt innehöll den vikt som angavs på förpackningen.

Att använda täta plastpåsar istället för papper skulle öka risken för mögel, och enligt företagen påverkar den naturliga avdunstningen inte mjölets egenskaper. Man anser därmed att kunderna får det de betalar för, trots eventuell undervikt i butik.

– Vi levererar utlovad mjölmängd då det baseras på vikten vid packningstillfället. Är mjölpåsen några månader gammal kan man behöva tillsätta mera vätska i degen när man bakar, skriver Paula Kirkegaard på Ica, till Plusredaktionen.

Plus granskar förpackningar

Inte alla informerar

Att den angivna mjölvikten kan minska på grund av avdunstning nämns dock bara på Berte qvarns, Garants och Kungsörnens påsar och då inte i direkt anslutning till den angivna vikten. Men flera av företagen lovar nu se över sina påsar.

– Vi ska absolut se till att vi informerar om att vätskeinnehållet kan variera beroende på hur man hanterar och förvarar mjölet, säger Hans Holmstedt på Ramlösa kvarn.

På Sveriges konsumenter tycker man dock inte att ökad information kompenserar för undervikt. Istället anser man att företagen bör kompensera för den förväntade viktnedgången genom att packa mer mjöl i påsen, så att konsumenterna garanteras den vikt som anges i butik.

”Behov av samsyn”

Efter Plus granskning uppger flera av företagen att man ser behov av att hitta en samsyn i branschen kring hur man ska förhålla sig till avdunstningen framöver. 

– Vi har uppmanat branschen att diskutera med livsmedelsverket om lagstiftningen ska tolkas annorlunda för att säkerställa att konsumenten inte på något sätt blir vilseledd, skriver Kevin Bell på Coop.

Enligt livsmedelsmyndigheternas regler för viktkontroll kan mindre avvikelser accepteras om hela partiets snitt är korrekt. Ingen tvåkilospåse får dock ha en undervikt på över 60 g  när den lämnar tillverkaren.

Rekommendationen är densamma i butik, men detta följs alltså inte alltid idag. I Plus stickprov var påsarnas undervikt i snitt 61 gram.

Känner du till produkter som inte hållet måttet? Hör av dig till Plus! Foto: Matilda Sandberg/SVT

Mer om de granskade mjölfabrikaten

BERTE QVARN Kärnvetemjöl

–På påsens sida framgår att vikten avser invägd vikt som minskar med tiden då produkten torkar.

–Företaget uppger att man redan fyller påsarna med viss övervikt och inte planerar höja packningsvikten då eventuellt vikttapp kommer tillbaka då vatten tillsätts vid deggörning.

-Skriver att man utökat sina viktkontroller för att ännu noggrannare säkerställa korrekt påsvikt.

COOP Fint svenskt vetemjöl av kärnvete

Informerar inte om förväntad viktminskning på förpackningen, men uppger att man nu överväger att börja göra det.

–Uppger att varje förpackning vägs vid packning för att säkerställa korrekt nettovikt med viss tillåten statistisk variation och att underviktiga påsar sorteras bort. Anser att man följer rådande lagstiftning.

–Skriver till Plus att ”Vi har uppmanat vår leverantör att lyfta frågan i branschforum i samråd med livsmedelsverket för att säkerställa att gällande lagstiftning har tolkats på korrekt sätt och att konsumenten inte på något sätt blir vilseledd.”

GARANT Ekologiskt vetemjöl

–På påsens sida framgår att vikten avser vikt vid förpackning och att denna kan minska vid varm förvaring. Skriver till Plus att ”Vi försöker vara informativa och transparenta men det är möjligt att man kan diskutera om man kan bli ännu tydligare.”

–Uppger att alla påsar packas med två kilo eller mer och att man således redan överfyller påsarna i viss mån.

–Utreder tillsammans med leverantör den undervikt som noterats i Plus undersökning ”för den är större än vad den borde vara. Det är inget snack om den saken.”

KUNGSÖRNEN Vetemjöl av fint kärnvete

–På undersidan av påsen framgår att påsen väger två kilo då den packas och att innehållet blir lättare då det torkar. Plus noterar dock att det är osannolikt att en kund i butik skulle se infon under förpackningen. Företaget har inte svarat på detta.

–Uppger att ”i enlighet med Livsmedelsverkets regler märker vi produkten med den vikt förpackningen har när den packas, vilket är den vikt som vi som tillverkare råder över. Om reglerna skulle ändras kommer vi självklart göra förändringar på förpackningen.”

–Uppger att alla förpackningar kontrollvägs och att ingen batch tillåts ha en lägre snittvikt än 2000 gram exklusive emballage.

ICA I love eco, ekologiskt vetemjöl

ICA Vetemjöl

Informerar inte om förväntad viktminskning på förpackningen.

–Skriver att resultatet är relativt väntat med tanke på avdunstning och att vikten avser vikt vid packningstillfället. Anser att man leverar utlovad vikt då avdunstning kan kompenseras genom att tillföra vatten.

–Påpekar att nettokvantiteten enligt Livsmedelsverkets vägledning inte får anges som en cirka-vikt”vilket skulle kunna vara lämpligt för en produkt som ger en naturlig avdunstning.”

RAMLÖSA KVARN Manitoba cream, siktat bagerivetemjöl

Informerar inte om förväntad viktminskning på förpackningen, men uppger att man framöver kommer förtydliga att vattenhalt och vikt kan variera på grund av avdunstning.

-Uppger att man redan överfyller påsarna med cirka 20 gram vid förpackning men att man ska ”se över om vi bör tillföra något mer mjöl per påse.”

-Säger att man vill diskutera vidare i branschen hur man tillsammans kan hantera frågan om avdunstning och bli tydligare gentemot kunderna.

SALTÅ KVARN JÄRNA vetemjöl

Informerar inte om förväntad viktminskning.”Det finns en tydlig lagstiftning avseende märkning och vikt. Den följer vi.”

–Uppger att alla förpackningar kontrollvägs, att påsar med undervikt på mer än 1,5% sorteras bort och att majoriteten har en övervikt vid packning.

–Uppger att man inte systematiskt kan fylla påsarna med övervikt ”då viktuppgifter måste stämma i logistikflödet i framförvarande led, exempelvis kopplat till transportvikter, där lastbilars lastningsgränser inte får överskridas.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar förpackningar

Mer i ämnet