Det skriver Dagens Nyheter. Billström vill samtidigt ställa högre krav på den egna försörjningen för den som vill ta hit anhöriga.
– Dagens försörjningskrav har ingen effekt. Det gäller för mindre än en procent. I dag kommer anhöriga hit till hushåll där den enda inkomsten är ett försörjningsstöd från kommunen. Är det rimligt? säger Billström till tidningen.
Han leder Moderaternas nytillsatta arbetsgrupp för integrations- och migrationspolitik.
– Sverige ska vara ett öppet land och vi ska ge människor möjlighet att komma hit, men vi ska ta emot flyktingar i den nivå som vi klarar av, sade M:s partisekreterare Kent Persson i samband med att arbetsgruppen presenterades i fredags.
C avvisar utspelet
Centerpartiet är kritiskt till Moderaternas utspel.
– Vi tycker att det är oerhört viktigt att värna asylrätten. Det är också så att anhörigåterföreningen är en viktig komponent i att kunna hitta ett hem i ett nytt land, säger Centerns migrationspolitiske talesman Johan Hedin.
– Jag tycker att man angriper problemet från fel håll. Det stora problemet med invandringen till Sverige i dag är att det tar så lång tid för nyinflyttade att komma in på arbetsmarknaden, i genomsnitt åtta år. Det måste åtgärdas, så jag hade hellre sett att vi hade tillsatt en arbetsgrupp för reformer på arbetsmarknaden, säger Hedin.
KD: ”Väljer den enkla vägen”
Penilla Gunther, riksdagsledamot för Kristdemokraterna och integrationspolitisk talesperson, anser att ”det är anmärkningsvärt att Moderaterna nu går ut med kravet att färre människor ska få en fristad i Sverige”, framhåller hon i en skriftlig kommentar.
Enligt henne ligger problemet i att integrationen inte fungerar som den ska, med alltför lång tid från ankomst till egen försörjning, inte i första hand på grund av asyl- och anhörigmottagandet.
”Tyvärr har M inte presenterat några som helst lösningar för en bättre integration, utan väljer den enkla vägen, att Sverige ska ta emot färre flyktingar”, avslutar Penilla Gunther.
Även MUF kritiskt
Erik Bengtzboe, ordförande för Moderata Ungdomsförbundet, vänder sig mot tanken att Sverige ska minska sin volym på invandringen.
”Migrationsminister Billström ger en syn på ett framtida stängt Sverige som inte stämmer överens med varken de direktiv som arbetsgruppen har fått från partistyrelsen eller den syn vi har på ett framtida öppet och tolerant Sverige”, skriver han i ett pressmeddelande.
”Med stelbenta, ålderdomliga och krångliga regler på arbetsmarknaden tillsammans med bland världens högsta skatter så finns det väldigt många stenar vi behöver vända på för att förbättra integrationen innan det är rimligt att titta på volymer. I dag är det orimligt svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, häri ligger problemet”, fortsätter Bengtzboe.