En person sitter vid ett bord, klädd i en mörk kostym med en ljus skjorta och ett mönstrat slips, medan en mikrofon är placerad framför dem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Människor runtom i världen betalar priset” Foto: MAXIM SHEMETOV / POOL

Mörka FN-rapporten visar: Världen går mot tre graders uppvärmning

Uppdaterad
Publicerad

Med nuvarande politik ser världen ut att gå mot tre graders uppvärmning.

Möjligheten att nå 1,5-gradersmålet är mycket liten – även med ländernas mer långsiktiga klimatplaner, visar en ny FN-rapport.

– Människor runtom i världen betalar priset, säger FN:s generalsekreterare António Guterres.

Målet i Parisavtalet är att temperaturökningen inte ska vara mer än 1,5 grader.

Det kommer inte att uppnås med nuvarande klimatplaner, enligt en ny rapport från FN:s miljöprogram Unep.

Istället ser det ut att landa på mellan 2,6 och 3,1 grader.

– Nuvarande politik tar oss mot katastrofala 3,1 graders uppvärmning i slutet av århundradet, säger FN:s generalsekreterare António Guterres i ett uttalande.

Långsiktiga mål inte tillräckliga

Om länderna uppnår mer långsiktiga åtaganden om nettonollutsläpp kan uppvärmningen landa på 1,9 grader, men enligt Unep är det är inte alls troligt att det uppfylls.

Länderna måste nu minska sina årliga utsläpp av växthusgaser med 42 procent till år 2030 och 57 procent till år 2035, enligt rapporten.

Med grön energi och teknik är det tekniskt möjligt att nå 1,5-gradersmålet, enligt Unep. G20-länderna, som står för majoriteten av utsläppen, har en särskilt viktig roll.

FN uppmanar därför länderna att skärpa sina klimatplaner. Och på det kommande klimatmötet COP29 i Baku måste man nu komma överens om mer pengar till klimatomställningen i utvecklingsländer, säger António Guterres.

– Vi vet att kostnaden att inte göra någonting är mycket högre.

En delad bild som visar två sektioner: till vänster en person som står mot en neutralt färgad bakgrund, klädd i en mörk skjorta, och till höger en stadsmiljö med höga skorstenar som släpper ut rök och ånga i en dyster atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s klimatreporter sammanfatta det viktigaste ur rapporten i klippet. Foto: SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.