MSB ska skydda valet

Uppdaterad
Publicerad

IT-attacker, falska hemsidor och ren desinformation. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, arbetar nu för att påverkan på det svenska valet i Sverige i höst ska bli så liten som möjligt.

– Det kan finnas aktörer som vill påverka förtroendet för valet. Vad gör vi om det förekommer ryktesspridning om hur valet genomförs, eller någon utger sig att vara en kommun som säger att den här vallokalen är flyttad? Sådant måste vi ha planering för, säger Sebastian Bay som är ansvarig för planeringen inför valet på MSB.

Flera länder drabbade

I det amerikanska presidentvalet förekom både IT-attacker och olika typer av falsk ryktesspridning. USA:s underrättelsetjänst menar nu att det är den ryska staten som legat bakom.

I det franska presidentvalet utsattes Emmanuel Macrons kampanj för dataintrång och Storbritannien har det spreds falsk information på nätet inför valet och folkomröstningen om EU-medlemskapet.

Det är händelser som dessa som gjort att MSB nu för första gången arbetar med att utbilda valfunktionärer över hela landet för att det ska finnas en mental beredskap att någon eller några kan komma att försöka sprida falsk information också kring valet i Sverige. Nu har MSB bland annat upprättat en så kallad hotline till Facebook dit valfunktionärerna ska kunna slå larm om de ser Facebooksidor som sprider falsk information.

”Måste vara förberedda”

MSB riktar i första hand in sig på aktörer som kan tänkas vilja påverka förtroendet för valet; misstänkliggöra rösträkningen, eller hur systemet med valsedlar är uppbyggt. Så mycket av utbildningen går ut på att valfunktionärerna ska kunna svara på frågor och bemöta påståenden; varför finns det bara valsedlar för det här partierna framlagda? Vad händer med valsedlarna när vallokalen stänger? etc.

– Desinformation fungerar bäst när man inte är förberedd, så det viktiga är att vara just förberedd. Och sedan måste valfunktionärerna förstås kommunicera den korrekta bilden om det är någon som försöker sprida falsk information, säger Sebastian Bay på MSB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.