I USA firas Halloween alltid 31 oktober oavsett veckodag, men eftersom det är en relativt ny tradition i Sverige så får man vara redo med godisskålen under flera dagar. Vissa går till exempel ut på godis-tiggarstråk under Alla helgons afton.
Firas på olika dagar
Eftersom Halloween inte är en röd dag, eller ens en högtid så finns det heller inga samstämmiga svenska regler.
– Man kan säga att vi just nu förhandlar om vilken som är den rätta dagen, handeln säger 31 oktober men detta är ett exempel på hur en ny tradition växer fram och som forskare så kan inte jag säga vilken som är den ”riktiga” dagen i Sverige, säger Jonas Engman, etnolog på Nordiska museet.
Alla helgons dag
Om man inte vill krocka med dem som är på väg för att tända ljus på sina anhörigas gravar på Alla helgons dag under ”bus eller godis-promenaden” i kvarteret så finns det en minnesregel: Bus på fredag och ljus på lördag.
– Att tända ljus på gravarna är ingen gammal högtid i Sverige. Den bygger på en tysk tradition och kom hit i slutet av 1800-talet, men det var först på 1950-talet som det blev en helgdag.
– Nu ser vi att pumpor har börjat dyka upp på gravarna. Detta väcker en hel del känslor vilket är väldigt intressant eftersom Sverige är ett ut av världens mest sekulariserade länder, säger Jonas Engman.
Flera traditioner samtidigt
Halloween sägs ha sina rötter i den keltiska skördefesten Samhain, som sedan blev till ”All Hallows' Eve” – alla helgons afton och som togs med till USA via irländska emigranter.
Det är i alla fall vad som kommer fram om man söker på internet, wikipedia-kunskaper som Jonas Engman benämner det.
– Det är vanligt att man förlägger förlagan till nutida traditioner till förkristen tid men vi vet faktiskt inte med säkerhet vad kelterna gjorde. Vad vi däremot vet är att det är viktigt att behålla sin kulturella identitet genom traditioner när man emigrerar, säger han.