• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Näringslivet sågar tufft klimatmål

Uppdaterad
Publicerad

De svenska klimatutsläppen måste minska med 90 procent till år 2050. SVT Nyheter kan nu avslöja att det kan bli Miljömålsberedningen förslag om några veckor. Men utsläppsmålet får redan hård kritik från Svenskt Näringsliv, LO och LRF för att vara för tufft och omöjligt att nå.

Miljömålsberedningen ska den 1:e mars lägga fram ett förslag till svenskt utsläppsmål till 2050. Efter att världens länder enats om ett nytt globalt klimatavtal i Paris har beredningen tvingats anpassa sig till målsättningen max 1.5 grads uppvärmning. SVT Nyheter kan nu avslöja att det förslag beredningens diskuterar säger att utsläppen ska minska med hela 90 procent. Siffran lades fram på mötet den 16 december, några dagar efter parisavtalet klubbats.

– Ja, det är klart att ambitionsnivån måste skruvas upp. Om Sverige ska fortsätta vara ett föregångsland så måste vi skruva upp takten helt enkelt, säger miljömålsberedningens ordförande Anders Wijkman.

#vårtklimat

”Omöjligt mål”

Men siffran -90 procent får nu direkt kritik av Näringslivet, LO och Lantbrukarnas riksförbund som tillsammans skrivit en inlaga till beredningen där man säger att det målet är omöjligt.

– I dagsläget kan jag inte se att det är möjligt. Det kommer att innebära en minskad produktion av bland annat jordbruksprodukter i Sverige, säger Maria Sunér Fleming, som är klimatansvarig på Svenskt näringsliv och sakkunnig i beredningen.

Näringslivet, LO och LRF vill istället för minus 90 sätta målet minus 70 procent med sikte på 90 procent.

– Förhoppningen är att man kan nå längre än 70 procent, men med den teknik vi känner till idag är det så långt vi med säkerhet kan nå, säger hon.

Kor och stålindustrin klimatbovar

Även om man helt fasar ut fossila bränslen återstår vissa utsläpp som i dagsläget är svåra att göra någonting åt. Det handlar framför allt om metanutsläpp från jordbruket som kommer från marken och djuren, men även om utsläpp från industriprocesserna att tillverka stål och cement. Det gäller även om man inför ny teknik för att suga upp en stor del av koldioxiden ut avgaserna. I inlagan hävdar de tre organisationerna även att svensk industri och jordbruk har jämförelsevis låga utsläpp och att det därför vore bättre för det globala klimatet om mer, och inte mindre, produktion sker i Sverige. Dessutom kommer befolkningen att växa till 12.5 miljoner år 2050.

Sverige har redan kommit långt

EU har redan höga mål (-80-95% till 2050), men näringslivet och facket menar att eftersom Sverige redan har lägre utsläpp än många andra rika länder så är kan Sverige sätta en lägre siffra. För hårda svenska krav kan göra det svårare för svensk industri att konkurrera tror man.

– Delvis är det naturligtvis en fråga om pengar och konkurrenskraft, men det är också en fråga om tekniska möjligheter. Det finns faktiskt inte den teknologin idag, säger Maria Sunér Fleming.

Får mothugg

Men Svenskt Näringsliv, LO och LRF får nu mothugg av andra i miljömålsberedningen. Mikael Karlsson, tidigare ordförande i Naturskyddsföreningen och nu expert i beredningen säger att de använder backspegeln som kompass.

– Vi har hört den invändningen hela tiden ända sedan miljöpolitiken växte fram på 60- och 70-talet, att det går inte och det är för svårt. Men tekniken utvecklas hela tiden, och vi vet att vi kan ändra system och mänskligt beteende. Så det är klart att vi kan få bort de här utsläppen på sikt helt och hållet, säger han.

Även Vänsterpartiets ledamot i beredningen, Jens Holm, reagerar starkt på uppfattningen att det inte är möjligt att nå -90 procent.

– Ja, minus 70 procent räcker verkligen inte, så jag är besviken och förvånad över det här utspelet. Tänk om alla länder i världen skulle tänka som Svenskt Näringsliv, LO och LRF och bara tycka att att man ska minska utsläppen lite grann? Det håller inte, säger han.

”Borde vara nära noll”

Mikael Karlsson, som nu är ordförande för de europeiska naturvårdsorganisationerna anser att beredningen borde sätta ett ännu högre mål.

– Runt 2050 åtminstone borde man lägga fast ett mål väldigt nära noll, säger han.

Ett tuffare mål får också stöd av beredningens egen ordförande Anders Wijkman.

– Ja, världen ska vara i princip fossilfri i mitten av 2000-talet, så det är klart att om Sverige ska vara ett föregångsland så måste vi ligga i framkanten på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet