På förskolan Bikupan vid Hässelbygårds förskolor i Stockholm jobbade det förut en man i personalen. Men det är länge sedan nu.
– Han som jobbade här hos oss ville hellre arbeta med reklam så han slutade, berättar Cecilia Holmqvist, förskollärare på Bikupan.
Att en förskola är helt bemannad med kvinnor är inte unikt. I den svenska förskolan jobbar i dag bara tre procent män. Och det är en siffra som hållit i sig länge.
Var fjärde hoppar av utbildningen
Även på förskollärarutbildningen är det få män. Hösten 2011 började 2.241 personer studera på någon av de 32 förskollärarutbildningarna i Sverige. Av dessa studenter var 173 män. Ett år senare hade var fjärde man valt att inte fortsätta. Det visar nya siffror från Högskoleverket som Statistiska centralbyrån tagit fram.
– Vi vet inte varför män oftare avbryter utbildningen eller varför de inte finner sig till rätta i yrket. Utifrån mina erfarenheter är de oförberedda på hur komplicerat det är att gå in i en värld där man befinner sig i en minoritet, säger Mats Olsson som arbetar som lärarutbildare på högskolan i Malmö.
”Yrket upplevs inte som öppet för män”
Förskolan är i dag en könssegregerad arbetsplats. Nu har jämställdhetsministern Nyamko Sabuni (FP) givit Skolverket i uppgift att förklara vad mansbristen beror på.
– Tyvärr upplevs inte förskolläraryrket i dag som om det är öppet för män och det behöver vi försöka ändra på, säger Mia Heikkilä, jämställdhetsexpert på Skolverket.
Vid årsskiftet ska myndigheten presentera hur förskolan ska bli en arbetsplats för både kvinnor och män. Nu görs en kartläggning och analys av de åtgärder som hittills genomförts. Dessutom ska andra länder studeras, däribland Norge, för att se hur de lyckats få fler män till förskolan.