• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nathan blev lämnad i ett ingenmansland: ”Jag sa att det här är sista gången som jag ber om hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

Patienter med svår psykiatrisk problematik riskerar att fastna i ett ingenmansland på grund av att olika vårdinstanser är oense om ansvarsfördelningen. 20-årige Nathan är en av dem. För honom tog det två år innan han fick rätt hjälp.   

Primärvården och psykiatrin är på flera håll i landet oense om vilka patienter som hör till vilken vårdinstans, det framgår av SVT Nyheters granskning.

Personal vittnar om att det här kan leda till att patienter får “fel” vård eller ingen vård alls. SVT Nyheter har också hittat flera exempel på det här i anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg.

En som anmält vården är 20-åriga Nathan. När han fyllde 18 upphörde behandlingen inom barn- och ungdomspsykiatrin.  

– Det var då hela jag rasade, berättar han.   

Hör mer om Nathans kamp för vård i videoklippet.   

Fakta

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.