Natostyrkor ska kunna släppas in snabbare i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det ska gå snabbare och lättare för militär från andra länder att få tillträde till svenskt territorium. Regeringen ändrar nu reglerna och låter Försvarsmakten själva bestämma om militära fartyg och flygplan från en rad länder ska släppas in i Sverige.

I dag måste andra länder ansöka i god tid för att få tillträde till Sverige eller passera svenskt territorium med militära fordon. Det gäller bland annat flygplan och fartyg, som vid flottbesök, övningar och överflygningar på väg till annat land. 

I dagsläget beslutas varje ärende av regeringen, vilket gör att hanteringen kan ta lång tid. Nu vill man dock att den processen ska gå snabbare. Från och med årsskiftet ska därför Försvarsmakten få fatta beslut om tillträde. 

– Det här är en Nato-anpassning. I led med att vi integreras med Nato vet vi att det kommer att komma fler utländska flygplan och örlogsfartyg och då kan man inte ta regeringsbeslut varenda gång det drar ner tempot. Poängen med det här är att man ska förbättra förutsättningarna att ge och ta militär hjälp. Det är ett naturligt steg i Sveriges integration med Nato, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Kan förlängas

Försvarsmakten kommer även fortsättningsvis att hålla regeringen underrättad. Beslutet gäller inledningsvis ett år och kan sedan förlängas. 

– Vi ger ett rambeslut att alla Natoländer, alla EU-länder samt Schweiz där kan Försvarsmakten besluta. Sedan kan de ju lämna över beslut till oss, säger Pål Jonson. 

– Sveriges regering har aldrig hittills sagt nej när vi fått en sådan här förfrågan därför är det naturligt att ge förutsättningar för Försvarsmakten att besluta det.

Smidigare att starta övningar

Överbefälhavare Micael Bydén menar att beslutet kommer att förenkla för Försvarsmakten. 

– Det blir enklare, det blir en snabbare process för oss att kunna exempelvis starta upp en övning mer spontant tidigt, och det kan man ju också koppla till våra operationer hemma, det vill säga att förstärka, säger Micael Bydén till SVT. 

– Att vi får det mandatet och ansvaret kommer att underlätta vår planering och genomförande av övningsverksamhet tillsammans med våra partners. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.