Inom de närmaste två åren kan den nya tekniken sjösättas inom den svenska vården, något som professorn tror kommer att förändra diagnostiseringsprocessen drastiskt.
– Inom primärvården i dag har man inte rätt verktyg. Det är kanske endast hälften av dem som söker för symtom på Alzheimers sjukdom som får en diagnos, eller får en felaktig diagnos, säger Oskar Hansson, överläkare i neurologi vid Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet.
Han understryker vikten av att kunna upptäcka sjukdomen i ett tidigt stadium.
– Även i början av sjukdomen, när den drabbade är medveten om vad som händer, är det jätteviktigt att man vet hur man bör planera sitt liv, säger Hansson.
Till exempel kan personer i arbetsför ålder förmedla till sina arbetsplatser vilka insatser som krävs för att de ska kunna jobba kvar.
Inte för alla
Men vem som helst kommer inte att kunna testa sig för alzheimers när metoden införs. Hansson förklarar att det endast kommer att rekommenderas när man har svårigheter med minnet eller andra kognitiva funktioner.
– Detta bör inte användas för att screena friska individer för att se om de har alzheimerförändringar i hjärnan och kanske utvecklar problem om 10-15 år. Det kanske är aktuellt i framtiden när vi har jätteeffektiva läkemedel som kan stoppa sjukdomen, men där är vi inte i dag. Nu kommer det mer orsaka ångest och oro, och vi kan inte göra så mycket åt det, säger han.
Nya bromsmediciner
– Diagnostiken kommer snart att bli ännu viktigare när vi får tillgång till nya bromsmediciner, som antagligen är mest effektiva i början av sjukdomsförloppet, säger Oskar Hansson.
Det har nyligen visat sig att de nya läkemedlen kan göra sjukdomsförloppet cirka 30 prcoent långsammare, enligt professorn.
Hör mer från Oskar Hansson den nya diagnostiseringsprocessen i klippet ovan.