Finansminister Elisabeth Svantesson (M) beskriver årets vårbudget som "en mer normal vårändringsbudget än vad vi sett de senaste åren". Den präglas av den fortsatt höga inflationen, i Sverige och övriga världen.
– Även framåt finns stora osäkerheter, även om vi tror att den kommer att dämpas. Men det finns orsak att vara försiktig.
Svensk ekonomi faller i år, något mer än vad regeringen prognosticerade i december. Det beror till stor del på räntekänsliga hushåll. Arbetslösheten väntas därför bli något högre än vad man tidigare trott.
Utöver tidigare aviserade satsningar på Arbetsförmedlingen, utbildning och förlängt tillfälligt tillägg till barnfamiljer med bostadsbidrag fokuserar regeringen huvudsakligen på brottsbekämpning, förebyggande insatser och försvar och beredskap.
Förslagen innebär totalt omkring fyra miljarder kronor i olika åtgärder.
– Det här är en storlek på budgeten som vi klarar utan att driva på inflationen, säger Svantesson och fortsätter:
– Men det handlar framförallt om det vi gör i budgeten, både för att underlätta för hushåll men också för att se till att de grundläggande funktionerna fungerar.
Hon betonar att vårändringsbudgeten är återhållsam eftersom höstbudgeten redan är anpassad efter det svåra läget.
– Politiken som vi då lade fram, resurserna och pengarna som vi lade fram, är anpassade efter det här läget. Vi gjorde historiska tillskott till välfärden på 12 miljarder, säger hon.
Förra året omfattade vårändringsbudgeten runt 30 miljarder kronor.