Ny coronavåg drar in över Europa

Publicerad

Förra veckan rapporterades tre miljoner nya coronafall i Europa.

– Sjukhusinläggningarna och dödstalen kommer att fortsätta att stiga de kommande veckorna, säger en expert på EU:s smittskyddsmyndighet till SVT.

Antalet smittade har trefaldigats de senaste sex veckorna och EU:s smittskyddsmyndighet ECDC konstaterar nu att vi är inne i en ny våg.

I 23 av 27 rapporterande länder har smittspridningen även ökat bland 65-plussarna.

– Vågen drivs av omikronvarianterna BA.4 och BA.5. De står för 80 procent av viruset i Europa just nu, säger Dr Agoritsa Baka, seniorexpert på ECDC.

På en månad har antalet rapporterade fall per vecka ökat från cirka 1500 till knappt 4000.

– BA.5 är mer smittsam, den tar sig förbi immunförsvaret, både hos vaccinerade och bland de som har haft covid-19, förklarar Folkhälsomyndighetens enhetschef Anneli Carlander.

Fler svårt sjuka och döda

Det finns inga indikationer på att BA.5-varianten skulle leda till svårare sjukdom än tidigare omikronvarianter. Men den ökande smittspridningen leder ändå till att fler nu blir svårt sjuka.

De senaste veckorna har sjukhusinläggningarna dubblerats i Europa. Ökningen syns även inom den svenska vården.

– Vi får rapporter om att det sker en viss ökning av inlagda patienter i slutenvården så väl som intensivvården. Men det är fortfarande från låga nivåer jämfört med tidigare i pandemin, säger Anneli Carlander.

Enligt WHO dör nästan 3000 européer i covid-19 varje vecka. I Sverige är dödsfallen stabila men i sju andra länder i Europa, däribland i Norge och i Grekland, har antalet döda ökat de senaste veckorna.

ECDC: Pandemiåtgärder kan behövas igen

För att minska smittspridningen menar ECDC:s expert Agoritsa Baka att vissa av åtgärderna under pandemin skulle kunna behöva återinföras.

– Som till exempel munskyddskrav i kollektivtrafiken och begränsningar av större sammankomster, säger hon.   

Den senaste omikronvarianten som seglat upp är BA.2.75. Varianten, som fått smeknamnet ”kentauren”, sprider sig fort i Indien och finns nu i 15 länder. Danmark, Tyskland, Storbritannien och Nederländerna har ett fåtal fall vardera.

Hur smittsam och farlig är kentauren?

– Vi har inte tillräckligt med kunskap om den för att kunna säga något om det. Men vi håller noga koll på dess spridning och väntar in mer data från de länder där den cirkulerar, säger Agoritsa Baka.

Än så länge har kentauren inte upptäckts i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.