Ylva Johansson (S) är en av Sveriges mest erfararna ministrar, konstaterar statsminister Stefan Löfven. Foto: SVT

Ylva Johansson föreslås bli ny EU-kommissionär

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) presenterade i dag vid en presskonferens regeringens arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som Sveriges kandidat till EU-kommissionen.

Ylva Johansson (S) är en av Sveriges mest erfararna ministrar, konstaterar statsminister Stefan Löfven.

– Hon kommer bli en del av det starka lag som Ursula von der Leyen kommer att bilda, säger han på en pressträff.

Ylva Johansson säger att hon är stolt över att bli nominerad till EU-kommissionär. Hon är samtidigt nöjd med sin tid som arbetsmarknadsminister.

– Det har varit väldigt kul, men det ska bli kul att gå vidare, säger hon.

Kvinnliga kommissionärer

Hittills har Sverige bara haft kvinnliga EU-kommissionärer. Den nuvarande svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström har suttit i tio år.

Det har funnits en diskussion om att nominera två kandidater till kommissionär, en man och en kvinna. Statsminister Stefan Löfven säger att Sverige har fått en begäran från EU om att utse en enda kandidat.

– Och det ska helst vara en kvinna, säger han.

På frågan om vilken portfölj han vill att Ylva Johansson ska få svarar han:

– Vi vill givetvis få så mycket inflytande i EU som möjligt. Men det är väldigt svårt att säga innan vi vet exakt hur portföljerna ser ut.

Oppositionen orolig

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson uttrycker viss oro inför valet av Ylva Johansson:

”Det är regeringens ansvar att besluta om en svensk EU-kommissionär som ger tyngd för Sverige i EU. Regeringen har varken diskuterat portfölj eller namn med oss. Sverige bör prioritera någon av de stora europeiska framtidsfrågorna, som migration, lag och ordning, inre marknad eller klimat och energi. Och nominera en person som har god chans att få det ansvaret”, skriver han i en kommentar.

”Ylva Johansson är en erfaren politiker. Men hennes egen politiska profil och regeringens tydliga prioritering av 'den sociala pelaren' innebär en betydande risk för att Sverige framöver kommer att få en mer marginell roll i EU. Det vore dåligt både för EU och för Sverige.”

Så fungerar EU-kommissionen

EU-kommissionens ordförande nomineras av medlemsländernas stats- och regeringschefer men utses formellt via en omröstning i EU-parlamentet. Kommissionsordföranden har sedan den avgörande rollen när det gäller att bestämma vilka arbetsuppgifter som ska läggas på de övriga kommissionärerna, som föreslås av regeringarna i EU:s medlemsländer.

EU-kommissionen fungerar i praktiken som EU:s regering och lägger fram de lagförslag som sedan behandlas parallellt av EU-parlamentet och EU:s ministerråd. Grundinitiativen till förslagen kommer dock från EU:s stats- och regeringschefer som styr kommissionens arbete via sina regelbundna toppmöten.

Samtidigt är EU-kommissionen också ansvarig för att se till att medlemsländerna följer gemensamma lagar och regler.

Källa:TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.