Allt färre röker i Sverige. Ändå minskar inte antalet fall av lungcancer som väntat. Tidigare forskning visade att risken för lungcancer skulle minska kraftigt om man slutade röka.
– Men de data vi har idag stämde inte överens med det, och då började vi rota i det här för att förstå varför, säger Bengt Järvholm, professor inom folkhälsa vid Umeå universitet.
Vanligare än väntat bland äldre
Det som utmärker studien är att den dels har tittat på utvecklingen över lång tid och dels har den utgått från befolkningen som helhet.
Statistik från socialstyrelsens cancerregister visade att förekomsten av lungcancer inte hade gått ner så mycket som väntat.
– Om man som ung slutar röka sjunker risken att drabbas av lungcancer före 65 års ålder. Däremot sjunker den inte på samma tydliga sätt om man blir äldre, säger Järvholm.
Svenskar röker allt mindre
Man har också kartlagt hur svenskarnas vanor kring rökning har förändrats.
På 70-talet var ungefär hälften av alla män rökare eller före detta rökare. Bland kvinnor var det inte lika vanligt men sedan 80-talet röker kvinnor och män ungefär lika mycket.
Sedan 2000-talet har svenskarna i högre grad slutat röka i nästan alla åldersgrupper. Idag röker ungefär 5 procent av befolkningen.
Flera förklaringar
Enligt Järvholm är rökning tveklöst den största riskfaktorn för lungcancer.
– Resultaten ska absolut inte tolkas som att det är lönlöst att sluta röka. Tvärtom understryker studien vikten av att man slutar tidigt, helst att man aldrig börjar, eftersom det kan vara så att risken för lungcancer är förhöjd längre än vi tidigare trott, säger Bengt Järvholm.
I klippet lyfter Bengt Järvholm flera möjliga förklaringar till att risken för lungcancer inte minskar i takt med rökningen.