I torsdags släppte Riksrevisionen en kritisk rapport om att Skolverket och regeringen var för passiva när det visade sig att skolorna exkluderat alltför hög andel elever i den svenska Pisamätningen.
Bland annat räknades nyanlända elever bort – något som tros ha lett till en alltför positiv bild av de svenska skolresultaten.
Utbildningsministern Anna Ekström (S) anklagas för att ha bidragit till skönmålningen och Sverigedemokraterna kräver hennes avgång. Ministern själv menar att hon vid flera tillfällen kontaktat Skolverket för att försäkra sig om att allt gått rätt till.
Sverige fick godkänt
Nu får även huvudansvariga OECD sin beskärda del av Riksrevisionens kritik. Anledningen är att samarbetsorganisationen har godkänt Sveriges urval inte bara en utan två gånger.
I Pisamätningen 2018 uteslöts elva procent av eleverna i Sverige. Trots detta godkände OECD Sveriges data i sin förnyade kontroll.
– Att den bedömningen görs på så magert underlag gör det ganska lätt att tro att det inte finns bättre underlag för de andra länderna, säger revisionsdirektör Sofia Sandgren Massih, projektledare för granskningen, till TT.
Regeringen reagerade inte
Å andra sidan var det inget annat deltagande land som hade lika hög andel exkluderade elever som Sverige 2018, skriver TT.
Kan man lita på att Pisa ger en riktig bild av kunskapsläget i de deltagande länderna?
– Det har inte varit vår fråga att besvara. Men det finns anledning att ifrågasätta hur noggranna OECD är i sina ställningstaganden, säger Sofia Sandgren Massih.
OECD-ansvarig: ”Inte påverkat resultaten signifikant”
OECD:s Pisaansvarige Andreas Schleicher står fortfarande fast vid att Sveriges elevurval hölls inom ramarna och att Sveriges Pisaresultat 2018 är trovärdigt.
– Den här frågan har varit med oss länge och vi har undersökt den väldigt noggrant. Jag kan inte se vad Sverige kunde ha gjort annorlunda, och jag kan inte heller se att det skulle påverka resultaten signifikant, säger han till Skolvärlden.