De äldres isolering under coronapandemin har fått negativa konsekvenser som riskerade att förvärras. På torsdagen kom därför beskedet att de speciella rekommendationerna som gällt dem som är 70 år och äldre tas bort.
En ny rapport från Folkhälsomyndigheten om effekterna av åtgärderna visar bland annat att äldre har känt sig frustrerade och att stödlinjer fått fler samtal från personer som tycker att de inte har något att leva för längre.
– De fysiska och psykiska konsekvenserna är betydande för dem som har hållit sig isolerade. De redan utsatta personerna har mått ännu sämre än tidigare och oro och ångest har ökat bland dem som har en psykiatrisk diagnos, sa Johan Carlson under morgonens pressträff.
Ökar risken för ångest och självmord
När man uppmanats hålla kontakten genom olika digitala lösningar har det digitala utanförskapet bland äldre, framförallt ”vissa grupper av utrikesfödda”, blivit tydligt. På grund av ett mer stillasittande liv riskerar också den fysiska hälsan att försämras. I längden skulle isoleringen öka risken för depressioner, ångest, sömnproblem, missbruk och självmord, enligt rapporten.
Rapporten fastslår att de negativa konsekvenserna ”förvärras under hösten och vintern, dels för att det blir svårare med aktiviteter utomhus i mörker och kyla, dels för att mörkret inverkar på den psykiska hälsan”.
Uppdämt vårdbehov
Undersökningen visat att många i gruppen fortsatt vara fysiskt aktiva och vistats utomhus, men de har saknat de sociala sammanhangen. Kvinnor har känt sig mer ensamma och haft mer besvär med stress och sömnsvårigheter än män. De som dessutom bor ensamma har haft sämre möjligheter att få hjälp och varit utomhus i mindre utsträckning. Äldre har undvikit att söka vård trots behov.
– Det kan således finnas ett uppdämt vårdbehov, säger Johan Carlson.
Eftersom åtgärderna har fått negativa konsekvenser bör de endast användas under begränsade perioder, står det i slutsatserna.