Trots att bland annat handel, restauranger och turistbranschen drabbats av coronapandemin är Sveriges ekonomi ”urstark”, menar Annika Winsth, chefsekonom Nordea. Foto: Tomas Oneborg/TT, Fredrik Sandberg/TT

Ny rapport: Svensk ekonomi klarade pandemin bättre än förväntat

Publicerad

Ekonomin förutspåddes bli mycket krisartad när coronaepidemin spreds över världen förra året. Men enligt en ny rapport från Svenskt Näringsliv så har effekterna blivit mycket mindre än förväntat.

– På det hela taget har stödsystemen fungerat bra i Sverige, säger Jonas Frycklund, biträdande chefekonom på Svenskt Näringsliv.

Bättre än förväntat men ändå inte smärtfritt. Så kanske man kan sammanfatta rapporten från Svenskt Näringsliv.

I rapporten konstaterar man att åtgärder för besöksnäringen kommit för sent och att stödsystemen inte varit anpassade för företagens verklighet. Man pekar även på krångliga regler och sena utbetalningar. Ett stort bekymmer har varit att regeringen och myndigheter givit råd istället för att genomföra tydliga regler, enligt rapporten.

Staten har inte förbjudit butiker och restauranger att stänga men samtidigt givit starka rekommendationer. Ett för stort ansvar för smittspridningen har därför hamnat på enskilda näringsidkare.

– Det som fungerat dåligt är stöden för vissa branscher som resor, hotell och restaurang och viss handel, säger Jonas Frycklund, biträdande chefekonom på Svenskt Näringsliv.

”Nedgången blev kort”

Men nedgången i BNP är långt ifrån så illa som många trodde. Enligt OECD var den globala nedgången i BNP 4,2 procent år 2020. Det är dramatiskt men lägre än vad många ekonomer har sett framför sig.

– Den internationella handeln drabbades mycket hårt när pandemin bröt ut. Men nedgången blev kort. Bara efter en månad så kom den internationella handeln igång vilket har varit mycket viktigt för utvecklingen, säger Jonas Frycklund.

Och enligt Svenskt Näringsliv prognos beräknas tillväxten i Sverige bli 3,8 procent 2021 och 3,9 procent 2022.

Nordea varnar för överhettning

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, varnar dessutom för att återhämtningen kommer att komma mycket snabbare och varnar för överhettning.

– Svensk ekonomi är urstark. Vi ser hur bostadspriserna rusar, hushållen har starka ekonomier och väldigt låga räntor. Samtidigt har vi inte kunnat spendera pengar och det bidrar till en tillgångsinflation vilket innebär risker, säger Annika Winsth.

Annika Winsth menar därför att de statliga stöden till företag bör fasas ut i sommar. Men hon påpekar också att vissa branscher som kultur, idrott, restauranger och taxi bör få fortsatt stöd en längre tid.

– Min bedömning är att regeringen och politiker generellt ofta är alldeles för pessimistiska kring den ekonomiska utvecklingen, säger Annika Winsth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.