På sajten riksdagsrösten.se hittar du bland annat statistik och information om hur olika ledamöter röstar i olika voteringar och vilka som har bäst respektive sämst närvaro när det är dags för votering i kammaren. Som användare på sajten kan man också ta ställning själv i olika frågor som riksdagen röstar om.
Bakom sajten, som lanserades i höstas står de unga entreprenörerna Gustaf Josefsson, Joakim Green och Johan Sandén, som lärt känna varandra genom olika entreprenörsprojekt.
– Syftet är att skapa öppenhet och transparens i riksdagsprocessen. Vi vill att det ska bli enklare för information att flöda ut ur riksdagen. Bättre kommunikation, transparens och öppenhet är ledorden, säger Gustaf Josefsson.
Tycker ni att det saknas transparens i processen i dag?
-Jag tycker att det är ganska tydligt att någonting har hänt när man ser att vissa ledamöter röstar enligt partilinjen i nästan 100 procent av fallen. Då förstår man att besluten faktiskt inte har tagits i riksdagen utan att de har tagits utanför och sedan går man in och röstar tillsammans. Om man i detta lägger till att nästan samtliga ledamöter har haft personvalskampanjer så ser man att de röstar med partiet när de kommer in i riksdagen, säger Gustaf Josefsson.
Opartiskhet viktigt
Med hjälp av statistik från sajten kartlade tidningen Riksdag & Departement vilka ledamöter som hade bäst och sämst närvaro vid voteringarna. Det visade sig då att Sverigedemokraterna hade bäst närvaro vid voteringarna och att Centerpartiet hade sämst närvaro. Den enskilde ledamot som hade sämst närvaro vid voteringarna var Socialdemokraternas förre partiledare Håkan Juholt.
Riksdagsrösten.se har i dagsläget omkring 600 användare och enligt Gustaf Josefsson har intresset för sajten varit stort och flera riksdagsledamöter som de träffat har välkomnat projektet. Informationen som finns på sajten bygger på dataströmmar från riksdagen.
Enligt Gustav Josefsson har skaparna också varit noga med att hålla sig opartiska i förhållande till riksdagspartierna och att det är en ständigt pågående process då sajtens utveckling är ständigt pågående.