Enligt Livsmedelsverket behöver fler lita på sina sinnen, våga äta matrester som stått mer än några dagar i kylskåpet och förstå skillnaden mellan olika datummärkningar.
Svenska konsumenter är dock bland de bästa i Europa på att förstå ”bäst före”-märkningen. Dock förstår bara 3 av 10 vad ”sista förbrukningsdag” betyder. Men det kanske inte är så konstigt. En snabb koll i matbutiken visar att få produkter är märkta med just ”sista förbrukningsdag”.
– Det beror på på förpackning och leverantör. Här är det lite svårare och det är fortfarande ganska ovanligt i Sverige.
Kan man äta en tre år gammal chilisås? Se SVT:s kräsne reporter lära sig att minska svinnet i videon.
Några av undersökningens resultat
- 4 av 10 har runt 4 grader i kylskåpet. Det är den temperatur som Livsmedelsverket rekommenderar för att kylvaror ska hålla längre.
- 8 av 10 förstår vad bäst före-datum på ett livsmedel innebär. Det betyder att en majoritet vet att det oftast går att äta livsmedel efter passerat bäst före – datum.
- Endast 3 av 10 förstår innebörden av sista förbrukningsdag. Det är en datummärkning som handlar om säkerhet, livsmedel ska inte ätas efter passerat datum.
- 5 av 10 planerar sina måltider i förväg. Planering av måltider är ett viktigt steg för minskat matsvinn.
Källa: Livsmedelsverket