Jobbhälsoindex har tagits fram varje år sedan 2007. Det är resultatet av en årlig undersökning där tusentals svenskar svarar på frågor om bland annat arbetsförhållanden och sjukfrånvaro.
Fler yngre sjukanmäler sig
I alla år har undersökningen visat att de som är 55 år eller äldre är de som oftast är helårsfriska. Att vara helårsfrisk innebär att det är personer som inte har en enda sjukdag under ett helt år.
Enligt årets rapport är de äldre männen dubbelt så ofta helårsfriska jämfört med både män och kvinnor som är 40 år eller yngre.
Den stora skillnaden ser man vid den lite kortare sjukfrånvaron, upp till max 14 dagar, som är vanligare bland de yngre åldersklasserna. Den längre sjukfrånvaron, 15 dagar eller mer, är mer jämt fördelad, enligt rapporten.
Och nej, det här handlar inte om att de yngre har barn och tvingas handskas med förskolebaciller.
– Man skulle kunna tro det och de som har småbarn är också något mindre helårsfriska. Men även om vi tar bort dem så är mönstret det samma. Så det är inte huvudförklaringen, säger Lars Hjalmarsson, ansvarig för Jobbhälsoindex.
”Sämre levnadsvanor hos yngre”
Irene Jensen är professor i metoder för företagshälsa på Karolinska Institutet. Hon ser flera rimliga förklaringar.
– Vi vet att levnadsvanorna blir sämre hos de yngre, man rör sig mindre och man har mer skärmtid. Vi kan bli deprimerade av att vara väldigt inaktiva, säger hon.
Samtidigt ökar just den psykiska ohälsan hos de yngre generationerna. Och när den psykiska ohälsan ökar så ökar också benägenheten att sjukskriva sig även för mindre fysiska åkommor, säger Irene Jensen. Enligt henne är det helt enkelt lättare att skaka av sig en förkylning om man mår bra i övrigt.
– Det spekuleras också kring att yngre i dag kanske inte är lika förberedda på de förväntningar och krav som ställs i arbetslivet. Men det finns det inte forskningsresultat på ännu.
Äldre har bättre anpassade jobb
Men innan du blir bitter och accepterar att du tillhör sjukskrivningsgenerationen så finns det ytterligare en möjlig förklaring. Och den kanske är lättare att ta till sig utan att behöva sjukförklara en hel generation.
– Man vet att de som är friska och hållbara i sin hälsa också är de som blir kvar längre i jobb. De som blir sjuka och får ont i ryggar och annat försvinner tidigare från arbetsmarknaden eller hittar senare i karriären andra arbeten där de fungerar bättre, säger Irene Jensen.
Vi blir alltså inte alltid friskare med åren. Utan får också arbeten som är bättre lämpade för vår hälsa. Men vi kan inte luta oss tillbaka och nöja oss med den förklaringen, konstaterar Jensen.
– Det är troligtvis en kombination av allt som ligger bakom siffrorna, säger hon.
Fler unga sjukskriver sig
- Enligt Jobbhälsoindex 2018 var 43 procent av alla män som är 55 år eller äldre helårsfriska under det senaste året. Det innebär alltså att de inte har sjukskrivit sig en enda gång under året. Bland kvinnor som är 55 år eller äldre är 32 procent helårsfriska.
- Motsvarande siffra för både män och kvinnor som är 30 år eller yngre är 21 procent.
- För dem som är 31 till 40 år är 23 procent av männen helårsfriska och 21 procent av kvinnorna. I åldersgruppen 41 till 54 år är 34 procent av männen helårsfriska och 27 procent av kvinnorna.
Så gjordes Kvalitetsindex 2018
Jobbhälsoindex genomförts årligen sedan 2007. Undersökningen består av ett 70-tal olika frågor om bland annat arbetsförhållanden, hälsa, sjukfrånvaro, motivation och medarbetarnöjdhet.
Under 2018 har 10 000 respondenter besvarat frågorna i Jobbhälsoindex, av ett totalt representativt urval på drygt 17 200 personer som arbetar minst halvtid i åldersgruppen 20–65 år.