Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför behöver man medicin för att behandla fetma? Är läkemedel som ger viktnedgång en quick-fix? Hör svaren från Joanna Uddén som är överläkare på Obesitascentrum på Sanktgörans sjukhus i Stockholm. Foto: Storyblocks

Nya läkemedel mot fetma på gång i Sverige: ”En revolution”

Uppdaterad
Publicerad

Redan nästa år kan det finnas två nya läkemedel mot fetma i Sverige – och fler är på gång. Inom obesitasvården talar man om en ”revolution”.

– Men de är inte till för att tappa några kilon till baddräktssäsongen, säger överläkaren Joanna Uddén Hemmingsson.

Redan nästa år kan två nya läkemedel mot obesitas lanseras i Sverige. De har utvecklats ur Ozempic, diabetesläkemedlet som nyligen sålde slut för att personer utan diabetes använde det för att gå ner i vikt. Och fler är på väg. Något som Läkartidningen var först att rapportera om.

Gemensamt för de nya läkemedlen, Wegovy och Mounjaro, är att de dämpar hungern.

– När man går ner i vikt motverkar kroppen viktnedgången genom att öka hungern. Därför är de här läkemedlen oerhört värdefulla, säger Joanna Uddén Hemmingsson, överläkare och verksamhetsansvarig på Obesitascentrum på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm och ordförande i Svensk förening för obesitasforskning.

Kan ersätta operation

Skillnaden är att de nya läkemedlen ger en mycket större viktnedgång än sina föregångare.

– Hos vissa av våra patienter kan de bli ett alternativ till operation. De har också relativt milda biverkningar, säger Joanna Uddén Hemmingsson.

Siffror från Folkhälsomyndigheten visar att det finns drygt en miljon svenskar med BMI – som mäter förhållandet mellan vikt och längd och alltså inte nödvändigtvis hälsan – över 30, vilket är ett riktmärke för obesitas. Cirka 400 000 av dem har viktrelaterade följdsjukdomar, som diabetes typ 2.

– Jag gissar att det i första hand är de som kan komma i fråga för behandling med de nya preparaten. Men jag tycker inte att man bara ska titta på BMI. Man kan ha nytta av behandling även om man har ett lägre BMI men starka arvsanlag för hjärt-kärlsjukdom.

Vill se tydliga regeler

För att de nya läkemedlen inte ska användas av friska personer som vill gå ner i vikt, som i fallet Ozempic, vill Joanna Uddén Hemmingsson se tydliga regler för vilka som ska få läkemedlet.

De ska också kombineras med ett program där patienten får stöd att ändra sina levnadsvanor.

– Det handlar inte om att man ska bli smal, utan om att få hälsovinster. Våra patienter kan fortfarande ha BMI 30 efter behandling men de har minskat risken för följdsjukdomar rejält.

Se hur läkemedlen fungerar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.