Erik Thedéen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den nye riksbankschefen har den bestämda uppfattningen att amorteringskravet ska ligga kvar – hör varför i klippet. Foto: Pontus Lundahl/TT

Nye riksbankschefen Erik Thedéen varnar för svenska finansiella systemets sårbarhet

Uppdaterad
Publicerad

Nye riksbankschefen Erik Thedéen varnar för att svenska hushåll är ekonomiskt sårbara, vilket innebär risker för det svenska finansiella systemet.

– Efter många år med låg inflation och mycket låga räntor, stigande tillgångspriser och allt högre skuldsättning är det osäkert hur ekonomins aktörer kan hantera en snabb uppgång i inflation och räntor, varnade han vid en utfrågning i finansutskottet på tisdagen.

Erik Thedéen tog över posten som riksbankschef vid årsskiftet och han tillträder vid ett minst sagt oroligt ekonomiskt läge. Stigande inflation, högre räntor och skenande elpris har bromsat in den svenska ekonomin.

Det låga ränteläget har lett till att många tagit höga bostadslån och när räntorna stiger blir det finansiella systemet sårbart, varnar Erik Thedéen.

– Det har funnits en berättelse om att det skulle vara låga räntor lång tid framöver, säger han och spår att fler kommer att binda räntorna.

Vill göra som Norge

Rörlig ränta vid ett skakigt ekonomiskt läge liknar han vid att det börjar brinna i ett hus som inte är försäkrat. Nu får hushållen istället lära sig fördelen det kan innebära med bunden ränta, menar han.

Erik Thedéen säger att han är av den bestämda uppfattningen att amorteringskraven ska ligga kvar. I valrörelsen lovade Moderaterna att det skulle pausas, ett löfte som tonats ned sedan dess.

– De har lett till en sundare amorteringskultur och en sundare lånekultur och de minskar risken för att bankerna konkurrerar om amorteringsfria lån.

Register i Norge och Danmark

Han lyfter på nytt att utredningsförslaget om ny statistik över hushållens tillgångar och skulder är en viktig fråga.

– Register över hushållens tillgångar och skulder finns sedan länge på plats i Norge och Danmark och används både av centralbanker och forskare, säger Thedéen och fortsätter:

– Bristen på sådan statistik i Sverige begränsar förutsättningarna i analysen av viktiga frågeställningar kopplade till den finansiella stabiliteten och penningpolitiken.

SVT Forum sände utfrågningen med Erik Thedéen och här går den att se i sin helhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.