Forskningen vid Karolinska institutet kan komma att leda till ny behandling av flera cancerformer. 50 patienter som opererats för en elakartad hjärntumör fick det antivirala läkemedlet valganciclovir, utöver den vanliga behandlingen med cellgifter och strålning.
Alla som fick den dubbla behandlingen levde längre; de som fick den i flera år levde i genomsnitt 56 månader längre än om de inte hade fått den – alltså fyra gånger längre. De som tog den en kortare tid fick livet förlängt med 13,5 månader. Resultaten är förbluffande, menar Cecilia Söderberg Nauclér som är ansvarig för studien.
– Det här är fantastiskt och väldigt uppmuntrande! Vi ser att vi på inget annat sätt hade kunnat lyckas med det här så det ger nytt hopp för de här patienterna, säger Cecilia Söderberg Nauclér, professor vid CMM Karolinska institutet.
Levde fyra år istället för ett
Elakartad hjärntumör, så kallad glioblastom, är en dödlig sjukdom med dålig prognos. 90 procent är döda efter två år. Anders Bengtsson är en av patienterna som ingått i studien. Han fick beskedet för knappt fyra år sedan när han drabbades av balansproblem. Då fick han veta att prognosen var dålig.
– Ja, hela livet förändras ju. Man ställs inför fakta och börjar fundera på vad som faktisk är viktigt här i livet.
Efter operationen fick han möjlighet att delta i studien med antivirusmedicin.
– Man griper ju tag i alla halmstrån som finns i ett sånt läge.
Om det beror på antivirusmedicinen går inte att säga, men Anders Bengtsson har nu levt snart fyra år mot ett år som är statistiskt förväntat.
– Jag är ju otroligt tacksam att jag har fått vara med här och att det ser ut som det gör i dag. Det är fantastiskt!
Virus bakom hjärntumörer
Att virus har med viss cancer att göra har blivit allt mer klart de senaste 20 åren. När det gäller till exempel livmoderhalscancer är sambandet klart. Men om det gäller även hjärntumörer är omdiskuterat. Resultaten härifrån Karolinska institutet pekar på en variant av cytomegaloviruset, CMV, faktiskt spelar en roll.
– Eftersom de här patienterna har haft en väldigt dålig prognos historiskt sett, och nu ser vi att det går mycket bättre för dem om de får antivirusmedicin, så talar det för att viruset spelar en viktig roll i den här sjukdomen, säger Cecilia Söderberg Nauclér.
Värktabletter kan bromsa tumörerna ytterligare
Djurförsök som forskarna tidigare har gjort pekar på att vanliga värktabletter som Ipren, Magnecyl och Voltaren också kan hjälpa till att bromsa tumörerna. De stoppar inflammationen i cancercellerna och attackerar även viruset och på så vis bromsas troligen tumörens tillväxt.
Djurförsöken med behandling med både antiinflammatoriska och antivirala läkemedel har minskat tillväxten med 72 procent. Resultaten med den här dubbla medicineringen utöver vanlig cancerbehandling skulle kunna leda till ny behandling av flera cancerformer. Viruset tros vara inblandat i bland annat bröst-, tarm- och prostatacancer.
– Vi har nu visat att det här skulle kunna ha betydelse för överlevnad för patienter med hjärntumörer, men det kan ju också gälla andra patienter med andra typer av tumörer, säger Cecilia Söderberg Nauclér.
Inte bekräftat
Men patientstudien som nu presenteras är liten och urvalet osäkert så det krävs mer forskning. Det här kan väcka falska förhoppningar hos cancersjuka menar professor Bengt Westermark som själv inte varit inblandad i studien.
– Det kan ligga nånting i det men jag skulle inte vilja påstå med bestämdhet att det gör det.
Forskarna vid KI vill göra en större statisktiskt kontrollerad placebostudie med 150 patienter, men ännu saknas finansiering. En sådan studie beräknas kosta omkring 50 miljoner kronor.
Anders Bengtsson som fortfarande inte har drabbats av återfall vill gärna tro att antivirusbehandlingen fungerar.
– Jag får ju hoppas både för mig och för andra att det här har en väldigt positiv inverkan.