Fem regionala SVT-redaktioner runtom i landet har ställt frågor till socialtjänsten i kommunerna, och bilden är tydlig: antalet så kallade orosanmälningar om att barn kan fara illa, skjuter i höjden på många håll. I flera kommuner har de fördubblats.
Samtidigt visar enkäten att man på flera håll oroas över en tung arbetsbelastning, och att besluten i barnärendena riskerar att bli felaktiga.
– Med alldeles för många barnutredningar och insatser att följa upp så ökar ju riskerna att man gör en felbedömning eller underlåter att göra en bedömning, säger Malin Hedelin vid socialtjänsten i Trollhättan, där man tillskjutit extra resurser för att möta utvecklingen.
Inget förebyggande
– Det får inte hända i vårt arbete eftersom en felbedömning ju kan få katastrofala konsekvenser för ett enskilt barn.
Marcus Herz är forskare och lektor i socialt arbete vid Malmö högskola. Han menar att socialarbetarna är så överbelastade att detta i sig kan leda till fler anmälningar, eftersom man inte längre kan arbeta förebyggande nära de människor man ska hjälpa.
– Tidiga kontaker kan ge viktiga pusselbitar för att förstå hur människor har det. Nu går det en tid och så kommer anmälningarna på hög.