Azam Qarai, verksamhetschef för Linnamottagningen, menar att extremismen håller på att ta över vissa förorter. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ökat hedersförtryck i förorter

Uppdaterad
Publicerad

Hedersförtrycket i utsatta förortsområden har hårdnat, enligt föreningar som jobbar mot hedersproblematik. Tjejer begränsas hårt och får till exempel ibland inte sporta, umgås med killar eller själv välja partner.

– Vi blir uppringda dagligen av flera stycken som vill ha hjälp, säger Azam Qarai på Linnamottagningen.

Mottagningen stöttar ungdomar som utsatts för hedersrelaterat förtryck och våld. Verksamhetschef Azam Qarai ger exempel på hur en gymnasietjej kan ha det.

– Hon får absolut inte ha någon killkompis, hennes tjejkompisar måste vara godkända av familjen, hon får bara gå till skolan och sedan direkt hem. Så inleder hon en kärleksrelation, vilket familjen upptäcker. Då planerar pappan att gifta bort henne, för att undvika utvecklingen att hon inte underkastar sig. Det här är jättevanligt, säger Azam Qarai.

Förra veckan visade en rapport från föreningen Varken hora eller kuvad på ett utbrett hedersförtryck bland unga i Göteborgs utsatta förorter.

Blivit värre senaste åren

Även i Stockholm försöker starka krafter påverka flickor och kvinnor både privat och offentligt – och förtrycket har hårdnat de senaste åren, enligt flera föreningar som jobbar mot hedersproblematik.

– Om du åkte till exempelvis Bredäng eller Rinkeby för 15 år sedan, det var en blandning, det fanns olika sätt att vara – du kunde se tjejer i hiphopkläder. Nu dominerar mer extrema strömningar, säger Azam Qarai.

– Det har utvecklats en machokultur med moralpoliser överallt som kontrollerar vad tjejer gör. Rykten sprids fort och alla håller ihop, säger Zeliha Dagli, ordförande i Kibele kvinnoförening på Järvafältet.

Kontrollen sträcker sig från begränsningar i vardagen – hur man klär sig och vem man umgås med – till livsval som utbildning, jobb och vem man gifter sig med.

– Det finns massor av attityder här som inte finns i svenska områden. Klädseln måste vara anständig, smink är inte tillåtet. Tjejer begränsas från barnålder och livet ut, säger Zeliha Dagli.

Stort mörkertal bland hedersrelaterade brott

Många av dem som lever under hedersförtryck utsätts också för hedersbrott. Men få av dessa brott kommer till polisens kännedom, enligt Bernardita Nuñez, verksamhetsledare på kvinnojouren Terrafem.

– Det är väldigt svårt att bryta med sin familj. För många som bor hos oss, som utsatts för våld i hederns namn, har det gått så långt att de har gifts bort, de har levt med mannen i två, tre eller fler år – innan de lyckats samla styrka och mod att fly, säger Bernardita Nuñez.

Klarar det inte ensamma

Alla tre anser att politikerna gör för lite.

 – Sätt i gång och ta på allvar vad kvinnor säger. Vi klarar det inte ensamma, vi behöver stöd. Men tyvärr kommer inte stödet. Myndigheterna pratar för oss, men inte med oss, säger Zeliha Dagli.

– Det handlar både om att stoppa det pågående våldet och parallellt göra förebyggande arbete. Min oro är att politikerna populistiskt försöker att samla poäng, men utan att komma med konkreta, konstruktiva förslag, säger Azam Qarai.

Fakta: Hedersförtryck

Hedersrelaterat våld och förtryck handlar i många fall om hot som begränsar en ung persons handlingsutrymme eller rätt att själv välja partner.

Den som utmanar eller trotsar den rådande normen anses dra skam över hela familjen och riskerar att straffas för att familjen ska återfå det som uppfattas som förlorad heder.

Kontrollen kan sträcka sig från vardagliga former av begränsningar i flickors och kvinnors liv som berör exempelvis klädval, socialt umgänge och rörelsefrihet till livsval som utbildning, jobb och giftermål.

I sin mest extrema form resulterar hederstänkandet i hot om våld och våld, i vissa fall dödligt.

Gärningspersonerna är ofta familjemedlemmar, släktingar eller andra medlemmar av gemenskapen.

Cirka 70 000 personer mellan 16 och 25 år i Sverige uppskattas uppleva begränsningar när det gäller att välja partner.

Framför allt flickor med utländsk bakgrund uppger att de har begränsningar eller villkor.

Källa: NCK, regeringen, Ungdomsstyrelsen

Fakta: Många drabbade

Här är några av svaren i Varken hora eller kuvads färska enkätundersökning kring hedersförtryck.

78,4 procent av tjejerna anser att de är hårt kontrollerade i sitt privatliv av föräldrarna, jämfört med 16,9 procent bland killarna.

76,8 procent av tjejerna får endast umgås med tjejer, medan 93,2 procent av killarna får umgås med personer av bägge könen.

41,1 procent av tjejerna får inte ha ett förhållande för sina föräldrar, jämfört med 15,5 procent av killarna.

39,1 procent av tjejerna får gå på fritidsgården, jämfört med 82 procent av killarna.

32,2 procent av tjejerna får alltid delta i sportaktiviteter där bägge könen är med, jämfört med 95,8 procent bland killarna.

Studien baseras på svar från 1 200 ungdomar mellan 12 och 18 år i några av Göteborgs socialt och ekonomiskt utsatta förorter.

Rapporten är inte publicerad i sin helhet ännu och exakt vilken metod och vilket urval som använts är därför inte känt.

Källa: Varken hora eller kuvad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.