Raketuppskjutningsplatsen på Esrange. På SSC, Swedish Space Corporations rymdbas Esrange skjuts mindre raketer ut i rymden med vetenskapliga experiment ombord. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svenskt ballongtest på Esrange ställs in – kan hota hela experimentet

Uppdaterad
Publicerad

I sommar skulle ett omdiskuterat experiment ske på rymdbasen Esrange i Kiruna. Men nu står det klart att en första testflygning ställs in, vilket kan hota hela experimentet.

Svenska Rymdaktiebolaget ingick i slutet av förra året ett avtal med Harvardforskare i USA om ett ballongexperiment vid Esrange i Kiruna i juni.

Bakgrunden till testflygningen handlar om att forskarna vill ta reda på om det är möjligt att råda bot på den globala uppvärmningen genom att dämpa solens strålning.

Det här ska man göra genom att sprida partiklar i atmosfären för att på så sätt manipulera molnen och blockera solens strålar, men det är inte helt okontroversiellt.

Efter skarp kritik från en rad organisationer ställs därför den första uppskjutningen in.

”Är riskfylld”

– Vi har konstaterat att frågan behöver diskuteras mer, i vetenskapliga kretsar och i samhället i stort. Då har vi beslutat att det inte är lämpligt att genomföra en flygning, säger Stefan Gustafsson, strategichef vid statliga Rymdbolaget (SSC) som driver den svenska rymdbasen Esrange.

– Frågan om geoengineering, att manipulera klimatet, är väldigt omdiskuterad. Det finns starka röster som är för att mänskligheten ska lära sig mer och utveckla metoder för att hjälpa jorden om klimatförändringarna inte kan stoppas. Den andra sidan anser att all forskning av det här slaget är riskfylld, säger Stefan Gustafsson.

David Keith, som är professor i tillämpad fysik vid Harvard School of Engineering and Applied Sciences, kallar beslutet för en ”motgång”, rapporterar Svenska Dagbladet.

Man kommer dock att försöka få den svenska opinionen att vända, men om det inte lyckas planeras testflygningar i USA istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.