Mikael Damberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Mikael Dambergs kritik mot regeringens sjukvårdsbudget. Foto: Oscar Olsson/TT

Oppositionen sågar regeringens vårdsatsning: ”Ett skandalöst besked till svensk sjukvård”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill stötta regionerna med tre miljarder till vården 2025, två miljarder i riktade bidrag och en för att korta vårdköerna.

– Det är ett fullständigt hån mot sjukvården, säger Centerpartiets Anders W Jonsson till TT.

Under fredagen presenterade regeringen en budgetsatsning på tre miljarder till sjukvården 2025. Två miljarder i riktade bidrag för att stötta regionerna som drabbats hårt av inflationen. Och ytterligare en miljard för att korta köerna inom vården.

Nu sågar oppositionen beskedet.

Höstbudgeten 2024

Till SVT Nyheter säger Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Mikael Damberg att dagens besked är skandalöst.

– Ett skandalöst besked till svensk sjukvård, att sjukvården i Sverige ska få mindre pengar nästa år än i år, säger Mikael Damberg.

Enligt regeringen baseras förslaget på att regionernas ekonomiska situation väntas förbättras till nästa år i och med att inflationen faller. Trots det menar Mikael Damberg att budgetbeskedet inte är tillräckligt.

– Det besked som man ger på den här presskonferensen det är att nästa år kommer svensk sjukvård få mindre pengar än i år trots att inflationen äter upp det utrymme som ändå sjukvården får, säger Damberg.

”Fullständigt hån mot sjukvården”

Men det här är inte nog menar Centerpartiets Anders W Jonsson.

– Det här är ett fullständigt hån mot sjukvården och inte minst de mindre regionerna att säga ”nu går inflationen ner, krisen är över, säger Anders W Jonsson till TT.

Tidigare har statsminister Ulf Kristersson (M) sagt att svensk sjukvård inte är i kris, något som Anders W Jonsson inte håller med om.

– Kom ut i verkligheten. Det är en kris. Det är nästan oförskämt att säga någonting annat, säger Anders W Jonsson.

”Regeringen och SD har satt sjukvården på svältkur”

Även Vänsterpartiet riktar kritik mot dagens besked.

– Det är skandal att KD säger att staten ska ta större ansvar och sedan gömmer man sig och kliver inte fram när det behövs. Vi har regeringen och Sverigedemokraterna som satt sjukvården på svältkur. Nu har vi en anorektisk sjukvård, säger Ida Gabrielsson (V) till TT.

I budgetförslaget vill regeringen satsa på en nationell vårdförmedling.

– Jag ifrågasätter starkt vem man ska förmedla vården till när det inte finns några sjuksköterskor som kan göra jobbet, säger Ida Gabrielsson.

SKR stämmer in i kritiken

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) menar att regeringens förslag på tre miljarder är alldeles för litet.

– Dagens besked räcker inte. Vi befinner oss i en väldigt ansträngd ekonomisk situation, säger Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i SKR:s hälso- och sjukvårdsdelegation till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2024

Mer i ämnet