Foto: Scanpix/SVT

Osäkerheten kring hotet från Ryssland ökar

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsberedningen lämnade i dag över sin säkerhetspolitiska analys för Sverige till regeringen. Partierna är oense om hur skarpa formuleringar mot Ryssland bör vara.

Riksdagspartierna i försvarsberedningen lyckades på torsdagskvällen nå en bred samsyn kring de stora dragen i sin säkerhetspolitiska rapport.

Partierna är ense om att utvecklingen i Ryssland går åt fel håll och att osäkerheten har ökat de senaste åren.

Men Socialdemokraterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har legat på för att få till skarpare formuleringar om Ryssland, medan Moderaterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centern velat ha mildare.

”Finns ingen hotbild”

– Det föreligger inget hot mot Sverige och vi ser heller inga avsikter till att något sådant ska utvecklas, sade Försvarsberedningens ordförande Cecilia Widegren (M) i SVT:s Politik i fokus på torsdagen.

M:s hållning har tolkats som att statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg är oroade för att den säkerhetspolitiska rapporten ska utnyttjas för att kräva en större svensk försvarsbudget.

”Deras militär är ett maktmedel”

Peter Hultqvist, Socialdemokraternas försvarspolitiske talesperson, framhöll i Politik i fokus att utvecklingen i öst är oroande.

– Ryssarna har ökat sin militära förmåga och det påverkar Sverige. Deras militär är ett maktmedel och vi måste räkna med den kalla realiteten, säger Peter Hultqvist.

Enligt uppgift till TT kommer SD, V och FP att ha särskilda yttranden i rapporten som presenteras på fredagen. FP, som är för ett svenskt Natomedlemskap, ville ha andra formuleringar om Nato-samarbetet. V är kritisk till det militära samarbetet med Nato och inom EU. SD:s invändningar handlar bland annat om EU:s militära samarbete.

Utvecklingen i Ryssland åt fel håll

Den stora frågan har varit hur Sverige ska se på Rysslands upprustning och risken för konflikt i Baltikum. Försvarsberedningen konstaterar, enligt uppgift till TT, att moderniseringen av de väpnade styrkorna har ökat den militära förmågan.

Samtidigt konstateras också att den politiska utvecklingen i landet går åt fel håll, med allt tydligare auktoritära drag, med inskränkningar i mänskliga rättigheter och med ökad nationalism. Detta sammantaget har ökat osäkerheten jämfört med den analys försvarsberedningen gjorde 2007.

Angrepp mot Sverige osannolik

Som väntat anser riksdagspartierna i försvarsberedningen ett enskilt militärt angrepp riktat mot Sverige som osannolikt under överskådlig tid. Liknande formuleringar hade 2007 års försvarsberedning.

Liksom då skriver försvarsberedningen nu att kriser eller incidenter som inbegriper militära maktmedel kan uppstå även i vår region och att militära angreppshot på längre sikt likväl aldrig kan uteslutas.

De senare har bland annat pekat på att Ryssland rustar från en låg nivå, att det är osäkert om landets ekonomi klarar av den planerade upprustningen och att energiexporten till Europa gör att goda grannrelationer är viktiga.

(TT/SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.